Darijo Srna za Sarajevo-x.com
0

"Skakali smo u autobusu kada je BiH pogađala prečke"

Razgovarao: Edin Isanović
Foto: Slobodna Dalmacija
Foto: Slobodna Dalmacija
Darijo Srna je već godinama jedna od ključnih figura hrvatske reprezentacije. Velemajstor udarca, ekspert za prodor i proboj. Svoju karijeru počeo je graditi u Neretvi iz Metkovića. Njegov talent brzo su uočili skauti Hajduka pa je relativno mlad stigao podno Marjana. U dresu “majstora s mora“ igrao je maestralno i profilirao se u prvog igrača splitskog tima.
Zajedno je sa Stipom Pletikosom 2003. godine potpisao za Šahtar iz Donjecka. Dokazao se u zahtjevnoj ukrajinskoj ligi. Kapiten je tima iz Donjecka, koje je i aktuelni osvajač Kupa UEFA.

Da je izuzetno korektna osoba uvjerili smo se i sami. Naime, u dogovoreno vrijeme intervjua Darijo se javio na telefon. Porijeklo njegovog oca Uzeira je iz naše domovine. Nismo mu stigli postaviti pitanje o očekivanjima pred uzvrat u Zenici, odmah je hvalio igru bh. tima:

"Sve znam o okršaju u Lisabonu. BiH je pokazala da može parirati Portugalcima, može se nositi sa njima. To je dodatno ohrabrenje pred revanš. Uz to moram apostrofirati da će biti potrebna velika pomoć sa tribina, koja sigurno neće izostati. Hrvatska reprezentacija je tu noć igrala prijateljsku utakmicu u Vinkovcima sa Lihtenštajnom i u povratku smo slušali prenos na radiju. Svi smo skakali u autobusu kada su bh. reprezentativci pogađali prečke. Jednostavno, lopta nije htjela u gol“, kaže za Sarajevo-x.com Darijo Srna.

Mogu li izabranici Miroslava Ćire Blaževića eliminisati Portugal?

Bit će teško, ali sam uvjeren da mogu. Ne sto posto, nego milijardu posto sam siguran da će BiH poentirati u Zenici. Da li će to biti dovoljno, ne znam. Iskreno, volio bih da se plasirate na jug Afrike. Kada nije otišla Hrvatska, neka putuje susjedna zemlja. Ćiro Blažević je veliki stručnjak. Nemojte sumnjati u to da neće prirediti neko iznenađenje za goste. Vjerujem u pobjedu. Portugalci jesu jaki, ali nisu nepobjedivi. Ovo je ključnih 90 minuta, igrači su svjesni kakvu priliku imaju. Bit će žestoko, ali nadam se i korektno.

Znate li da imamo problema sa kartoniranim igračima?



Nisam upoznat. Ko nema pravo nastupa?

Spahić, Rahimić i Muratović. Može li to biti pretežak hendikep za bh. reprezentaciju?

To može dodatno homogenizirati ekipu. Bitno je da su na terenu Džeko, Ibišević, Misimović i Salihović. Ne mogu da ne spomenem realizatorske sposobnosti igrača koji je nama u Sarajevu postigao tri gola, Zlatana Muslimovića. Pomenuti igrači mogu probiti svaku odbranu i sve riješiti jednim potezom. Zapazio sam da je BiH organizirana cjelina. Pored nabrojanih igrača tu su još Spahić, Rahimić, Pjanić, Bajramović... Imate reprezentaciju za nešto veliko.

U BiH imate mnogo rodbine?

Svakako. Dosta rodbine je iz Orašja i Bosanskog Šamca. Među najpoznatijim je voditeljica Segmedina Srna koja živi u Sarajevu.

Možete li nam za kraj otkriti do kada ostajete u Ukrajini?



U dvanaestom mjesecu će se znati da li ostajem ili mijenjam sredinu. Ipak, sada je najvažnije da BiH savlada Portugal sa rezultatom koji će biti adekvatan. Od srca želim sreću bh. reprezentaciji.