Pripreme u Francuskoj
0

Sjeverna Koreja nakon 43 godine opet u Evropi

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Nogometna reprezentacija Sjeverne Koreje, koja je u kvalifikacijama izborila svoj tek drugi plasman u historiji na Svjetsko prvenstvo, doputovala je u francuski Nantes na mini-pripreme.

Sjeverna Koreja će u sklopu ovih priprema u Francuskoj, što je njihov prvi dolazak u Evropu nakon 43 godine, odigrati dvije prijateljske utakmice, protiv francuskog drugoligaša Nantesa u petak, te protiv Republike Konga 13. oktobra u Le Mansu. Imali su zakazanu još jednu utakmicu, u subotu protiv još jednog drugoligaša, Vannesa, ali su taj dvoboj otkazali kako bi igrači imali više vremena za odmor.

  • Želimo dobiti neke spoznaje o evropskom nogometu. Tokom Svjetskog prvenstva ćemo vjerojatno igrati protiv reprezentacija iz Evrope, pa će nam utakmica protiv Nantesa poslužiti kao dobra prilika za upoznavanje s evropskim nogometom – objasnio je selektor Kim Jong Hun.

Jedini dosadašnji nastup na Mundijalu Sjeverna Koreja je imala 1966. godine, kada su napravili senzaciju izbacivši Italiju, a potom su u četvrtfinalu izgubili od Portugala s 5-3, iako su u toj utakmici vodili s 3-0!

Reprezentacija Sjeverne Koreje na FIFA-inoj rang listi zauzima tek 90. mjesto.