Šokantni rezultati
15

Sjećate li se utakmica koje su mnogim kladioničarima pomutile planove?

DP
Foto: unsplash.com
Foto: unsplash.com
GiveMeSport je izdvojio pet najšokantnijih rezultata u historiji engleskog Premiershipa.

U subotu navečer, Liverpool je pretrpio jedan od najšokantnijih poraza u historiji Premiershipa, poraza koji je okončao snove Redsa da će postati tek druga ekipa u historiji lige koja je sezonu završila bez poraza.

I dok se navijači lidera na tabeli pitaju što je pošlo po zlu, stranica givemesports.com se osvrnula na pet najšokantnijih poraza u historiji ovog takmičenja.

Leicester - Manchester United 5:3, septembar 2014.

Utakmica koja će zauvijek ostati u sjećanju navijačima Manchestera, ali iz potpuno pogrešnih razloga. Ekipa koja se borila za prva četiri mjesta bila je sastavljena od superzvijezda - dres Vragova tada su nosili Robin van Persie, Wayne Rooney, Angel Di Maria i Juan Mata - više od 150 miliona funti talenta i kvalitete na jednom mjestu.

S druge strane, Leicester se nalazio u donjem dijelu tabele s izglednim šansama da sljedeću sezonu dočeka u Championshipu.

Izgledao je da sve teče po planu za United, nakon golova Van Persija i Di Marije, ali navijači su u nevjerici gledali kako se ekipa Louisa van Gaala raspada u drugom dijelu utakmice. Esteban Cambiasso, legenda Intera, najavio je preokret, a potom su pogađali i David Nugent, Jamie Vardy i Leonardo Ulloa za nevjerovatnu pobjedu Leicestera od 5:3, koja je mnogo doprinijela težnji Lisica da izbore opstanak.

Manchester City - Crystal Palace 2:3, decembar 2018.

Utakmica čuvena ne samo po golu Androsa Townsenda, već i po tome što je okončala veliki niz pobjeda Cityja na svom terenu.

Gundogan je Cityju koji se borio za titulu donio prednost, ali je Jeffrey Schlupp izjednačio rezultat. Jedva su prošle dvije minute, kada je Andros Townsend postigao jedan od najljepših golova ikada. Bio je to fantastičan volej s 25 metara koji je navijače oba kluba ostavio u nevjerici.

Palace je na kraju pobijedio, a Građani su ipak osvojili titulu, pobijedivši Liverpool u utrci za tron za samo jedan bod. City je na kraju sezone imao 98 bodova, a Liverpool 97.

Chelsea - Sunderland 0:3, novembar 2010.

Chelsea Carla Ancelottija bio je lider prvenstva i činilo se da će meč protiv Sunderlanda samo učvrstiti njihovu prednost na tabeli.

Steve Bruce je, međutim, imao druge planove, kao i branič Nedum Onuoha, koji je prošao trojicu nogometaša Chelseaja prilikom postizanja vodećeg gola.

Iako su za Chelsea igrali asovi poput Didiera Drogbe, Nicolasa Anelke, Ashleyja Colea, Ramiresa i Yurija Zhirkova, domaćini nisu mogli slomiti tvrdoglavu ekipu Sunderlanda koja se čvrsto držala do poluvremena.

Gosti nisu pokazali znakove nervoze ni u nastavku, i nakon kirurški preciznog dodavanja Jordana Hendersona, Asamoah Gyan je povećao prednost Sunderlanda, na opći šok domaće publike. Točku na i stavio je Danny Welbeck.

Sunderland je na kraju sezonu završio na 10. mjestu, dok su Plavi ostali devet bodova ispod Manchester Uniteda u utrci za titulu, što je Carla Ancelottija stajalo posla.

Bradford - Liverpool 1:0, maj 2000.

U posljednjem kolu sezone 1999./2000., Bradfordu je bila nužna pobjeda protiv tima koji se borio za plasman među prve četiri ekipe kako bi izborio Ligu prvaka sljedeće sezone.

Gol u 12. minuti, koji je postigao defanzivac David Wetherall, donio je nadu domaćinima, a nada je postala san koji se ispunio, jer je Bradford uspio u idućih 80 minuta odoljeti napadima Liverpoola. Nakon utakmice, junak pobjede je svoj gol opisao kao nešto što će pamtiti do kraja života, a vjerovatno će i mnogi navijači ovog kluba.

Liverpool je, s druge strane, ipak uspio zadržati četvrto mjesto, završivši s dva boda prednosti ispred Chelseaja koji je bio na petoj poziciji.

Arsenal - West Bromwich Albion 2:3, septembar 2010.

Novi premierligaš West Bromwich priredio je dvije senzacije u rujnu 2010., prvo pobijedivši Manchester City u Engleskom Liga kupu, a potom i poslije trijumfa na Emiratesu četiri dana kasnije.

Nakon relativno jednoličnog prvog dijela igre, utakmica se otvorila u 50. minuti, kada je Peter Odemwingie donio gostima prednost. Samo dvije minute kasnije, Gonzalo Jara udvostručio je prednost West Bromwicha, da bi i svoj drugi gol postigao nakon smušenosti odbrane Arsenala.

Samir Nasri je vratio nadu domaćinu, ali ekipa Roberta Di Mattea uspjela je sačuvati rezultat i napraviti jedno od najvećih iznenađenja u historiji.