Sjajni strateg prelomio
68

Sjećate li se saudijskog selektora koji je srušio Argentinu? Zbog žena je dao otkaz

D. P.
Renard je donio interesantnu odluku (Foto: Twitter)
Renard je donio interesantnu odluku (Foto: Twitter)
Sjajni francuski nogometni strateg Herve Renard odstupio je s pozicije selektora Saudijske Arabije zbog novog posla.

Renard je slavu stekao 2012. godine kada je na čudesan način doveo autsajdera Zambiju do titule prvaka Afrike. Srušio je Obalu Slonovače sa svim zvijezdama u velikom finalu i tako isklesao svoje ime na veliku trenersku mapu, a onda je poslije toga isto učinio i s Obalom Slonovače 2015. godine.

Vodio je Saudijsku Arabiju tokom proteklog Svjetskog prvenstva i tu je jedini uspio savladati svjetskog prvaka Argentinu u čudesnoj utakmici u grupi (2:1).

Saudijsku Arabiju vodio je od 2019. godine do danas, ali je odlučio napustiti ovu reprezentaciju zbog neobičnog poziva.

Naime, Renard je dobio priliku da vodi žensku reprezentaciju Francuske na predstojećem Svjetskom prvenstvu. Odmah je prihvatio.

Nogometni savez Saudijske Arabije saopćio je da je pristao raskinuti Renardov ugovor na njegov zahtjev i poželio mu "svu sreću u budućnosti".

"Renard ima ponudu Nogometnog saveza Francuske i izrazio je želju da iskoristi ovu priliku. Konsultovali smo se s brojnim članovima upravnog odbora i na kraju smo prihvatili njegov zahtjev", rekao je Yasser Al-Misehal, predsjednik Nogometnog saveza Saudijske Arabije.

Renard (54) naslijedit će Corinne Diacre, koja je dobila otkaz u ženskoj reprezentaciji Francuske nakon što su kapetanka i još neke nogometašice poručile da neće ići na Svjetsko prvenstvo dok se selektorka ne smijeni.