Nogomet
8

Sjećate li se Roystona Drenthea? Holanđanin u 29. godini završio karijeru i postao reper

Piše: E. B.
Royston Drenthe je prije tačno deset godina važio za jednog od najvećih svjetskih talenata, a danas kao 29-godišnjak je odlučio završiti nogometnu karijeru i postati reper.

Holanđanin je 2007. godine sa 20 godina napustio Feyenoord i potpisao za Real Madrid, no nikada nije opravdao očekivanja.

Nakon što je u tri sezone sakupio samo 46 nastupa u španskom prvenstvu posuđen je Herculesu, a potom i Evertonu.

Nakon što mu je istekao ugovor s Realom, 2012. godine prešao je u rusku Alaniju, no nakon jedne sezone preselio je u engleski Reading, gdje je igrao jednu sezonu, a potom je posuđen Sheffield Wednesdayu.

U 2015. godini najprije je nastupao za Kayseri Erciyesspor, a posljednji klub mu je bio Baniyas iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, iz kojeg je otjeran u julu prošle godine.

Iako mu je Feyenoord želio pomoći i pozvao ga nazad u Rotterdam, Drenthe, koji će 8. aprila napuniti 30 godina, se zahvalio na pozivu i odlučio okončati karijeru.

Tokom karijere Holanđanin, koji je jednom nastupio za seniorsku reprezentaciju, je već razmišljao o životu nakon završetka igračke karijere.

U 2014. je zajedno sa svojim najboljim prijateljem i nekadašnjim nogometašem Feyenoorda Michelom Poldervaartom otvorio butik u Rotterdamu, a još 2012. godine se okušao u repu s holandskim U-Niqom u pjesmi "Tak Taki".

Jučer je objavio i svoj singl pod nazivom "Paranoia", a odlučio je graditi karijeru pod umjetničkim imenom Roya2Faces. Da li će biti uspješniji kao reper nego što je bio kao nogometaš, procijenite sami.