Nogomet
88

Ovako danas izgleda petogodišnji navijač Feyenoorda koji je pokazivao srednji prst

Klix.ba
Feyenoord je klub iz Rotterdama, a fotografija navijača ovog kluba koji pokazuje srednji prst je obišla svijet. Naime, na utakmici između Feyenoorda i Borussie iz Dortmunda u finalu Kupa UEFA, tada petogodišnji Mikey Wilson je pokazao srednji prst dok ga je otac držao na leđima.

Mnogi su to shvatili kao najbolji primer fanatizma fudbalskih navijača koji je, onima koji to nisu, potpuno nerazumljiv. Mikey Wilson je ostao vjeran tom pokretu i sada, 12 godina kasnije.

Mikey je jedan od troje djece Ronalda Wilsona, velikog navijača kluba. Prije početka utakmice koja je odigrana 2002. godie, odana je pošta kontroverznom holandskom političaru Pimu Fortuyn, koji je ubijen dva dana pred finale, i to, kako je ubica kasnije istakao, zbog toga što je muslimane često okrivljivao za probleme u Holandiji.

Većini Feyenoord navijača nije bilo do ćutanja zbog jednog takvog čovjeka, pa su burno izrazili protest, a među njima i Mikey, podizanjem srednjeg prsta iako predstavu nije imao o čemu se tu, zapravo, radi - osim da igra njegov omiljeni klub.

Dvanaest godina kasnije, zajedno sa bratom i ocem, Mikey idalje ide na utakmice, istetovirao je "You'll never walk alone" ("nikada nećeš koračati sam"), poruku koju su, kao stih iz pjesme Geri Pacemaker, promovisale najprije pristalice Liverpoola i Celtica, a prihvatile i još neke navijačke grupe na svijetu.