Nogomet
16

Sjećanje na velikog heroja: U Tuzli počeo Memorijalni turnir "Srđan Aleksić"

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Tuzla je danas domaćin Međunarodnom memorijalnom malonogometnom turniru "Srđan Aleksić".

Ova sportska manifestacija već treću godinu zaredom organizira se u znak sjećanja na trebinjskog heroja koji je u jeku ratnih dešavanja 1993. godine izgubio život braneći svog sugrađanina Bošnjaka.

Na takmičenju učestvuju članovi devet klubova iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Riječ je o djeci uzrasta 2003., 2004., 2005. i 2006. godište koji su raspoređeni u 12 ekipa.

Kao organizator turnira se potpisuje Udruženje građana "Radničke sportske igre Tuzla" koje kroz lik i djelo Srđana Aleksića pokušava povezati sport i humanost na ovim prostorima.

"Na ovom turniru namjerno smo izabrali djecu kao glavne učesnike jer smatramo da su oni najbolji ambasadori mira. Svi znamo šta je Srđan Aleksić uradio i želimo da on bude primjer mnogima u smislu da ne gledaju na razlike kao što su vjeroispovijest, boja kože...", kazao je za Klix.ba predsjednik Udruženja "Radničke sportske igre Tuzla" Mirsad Gavranović.

Nažalost, zbog narušenog zdravlja ove godine otvaranju turnira nije mogao prisustvovati Srđanov otac Rade Aleksić koji je na jednoj čitulji posvećenoj sinu napisao: "Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost".

Pod okriljem Međunarodnog memorijalnog malonogometnog turnira "Srđan Aleksić" danas će biti odigrana i humanitarna utakmica za teško oboljelog Tuzlaka Edina Grbića između mininogometne reprezentacije BiH i reprezentacije Radničkih sportskih igara.

Kao što je poznato, Grbić od 2012. godine vodi životnu bitku sa intersicijskom bolesti pluća sa definitivno difuznom plućnom fibrozom. Njegov život vezan je za bocu s kisikom, a jedini spas predstavlja transplantacija pluća u Opštoj univerzitetskoj klinici (AKH) u Beču, za koju je potrebno 120.000 eura (blizu 235.000 KM).