Podržali i Palestinu
921

Sjajna koreografija u čast legendarnog Kapetana Hajre: Ima Drina još sinova, ništa ne brini

H. H.
Parola navijača Teočaka (Foto: Ultras Lions / Facebook)
Parola navijača Teočaka (Foto: Ultras Lions / Facebook)
Navijači Teočaka lijepom koreografijom odali su počast legendarnom komandantu Armije Republike Bosne i Hercegovine Hajrudinu Mešiću poznatom kao i Kapetan Hajro.

Oni su na utakmici 10. kola Druge lige Nogometnog saveza Tuzlanskog kantona - grupa Zapad protiv Stjepan Polja podigli koreografiju i parolu na kojoj je pisalo:

"Kapetane Hajro, jedan jedini, ima Drina još sinova, ništa ne brini", pisalo je na paroli navijačke grupe Ultras Lions.

Oni su nedavno podržali i narod Palestine, a igrači Teočaka su na zagrijavanje izašli u majicama sa likom Kapetana Hajre, uz natpis: "Hvala ti Kapetane".

Kapetan Hajro, koji je sa svojim saborcima organizovao odbranu Teočaka i Sapne, poginuo je 30. oktobra 1992. godine na prvoj borbenoj liniji u selu Nezuk. Njegovi saborci su pričali kako ga je pogodio geler minobacačke granate veličine graška. Poginuo je u pokušaju uspostave koridora ka Srebrenici kako bi spasio hiljade Bošnjaka iz obruča tadašnje Vojske RS.


Hajurdin Mešić posthumno je proglašen narodnim herojem, dobitnik je priznanja Zlatni ljiljan, a zasigurno je riječ o jednom od najvećih heroja Armije R BiH u posljednjem ratu.

O herojskom putu kapetana Hajre snimljen je i film "Umjetnik rata", a opjevan je i u muzičkoj kompoziciji "Devet heroja" koji su odlikovani priznanjem Orden heroja oslobodilačkog rata u BiH na osnovu Uredbe ratnog Predsjedništva Republike BiH.