Igrači budućnosti
23

Sjajan tim sastavljen od 11 nogometaša čija je vrijednost najviše narasla ove sezone

DP
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Svi su mladi i na pragu da postanu velike zvijezde svjetskog nogometa.

Mnogo je nogometaša koji tijekom sezone zahvaljujući dobroj formi i učinku u značajnoj mjeri povećaju svoju vrijednost i reputaciju. To se ove sezone najbolje vidjelo na primjerima Erlinga Haalanda, Ansua Fatija i Lautara Martineza. S druge strane, u Premier ligi, igrači poput Jacka Grealisha, Jamesa Maddisona i Tammyja Abrahama tijekom sezone su postali zvijezde u svojim timovima.

Na stranici givemesports.com napravljena je lista nogometaša na svakoj poziciji koji su tijekom sezone najviše podigli svoju tržišnu vrijednost.

Golman: Alex Meret | Napoli Vrijednost: 40 miliona eura (povećanje - 15 miliona eura)

Trenutno prvi golman Napolija koji se za ovaj status izborio prije Davida Ospine je Alex Meret, 22-godišnjak koji je u novembru i debitovao u reprezentaciji Italije. Trenutno se njegova vrijednost procjenjuje na oko 40 miliona eura, što je 15 miliona eura više u odnosu na početak sezone.

Odbrana: Trent Alexander-Arnold | Liverpool | Vrijednost: 110 miliona eura (povećanje - 30 miliona eura)

Trent Alexander-Arnold se u posljednjih nekoliko godina nalazi na stazi kojom su hodale sve zvijezde svjetskog nogometa. Jedan je od najboljih asistenata u Premiershipu i nevjerojatno zvuči podatak da će startni desni bek prvaka Evrope napuniti tek 21 godinu u oktobru.

Alexander-Arnold je postigao dva gola i upisao čak 12 asistencija za Liverpool ove sezone.

Obrana: Caglar Soyuncu | Leicester Vrijednost: 40 miiliona eura (povećanje - 25 miliona eura)

Mnogi u Leicesteru su prošlog ljeta strahovali nakon prodaje glavnog igrača odbrane Harryja Maguirea Manchester Unitedu. Međutim, Caglar Soyuncu je otkriće Lisica ove sezone. Internacionalac iz Turske koji ima samo 23 godine, trenutno je bez ikakve dileme jedan od najboljih štopera u Premiershipu.

Odbrana: Alphonso Davies | Bayern München Vrijednost: 40 miliona eura (povećanje - 30 miliona eura)

Aktualna sezona ispostavila se kao prijelomna za Alphonsa Daviesa. Devetnaestogodišnji internacionalac iz Kanade nastupio je do ovoga trenutka 26 puta za Bayern, a uspio postići jedan gol i asistirati šest. Ovaj brzi tinejdžer svakako je neko na koga će biti vrijedno obratiti pažnju tokom utakmica Bayerna u završnici Lige prvaka.

Vezni red: Eduardo Camavinga | Rennes  Vrijednost: 35 miliona eura (povećanje - 31 miliona eura)

Od svih nogometaša koji se nalaze na ovoj listi, Camavinga je najmlađi. Sedamnaestogodišnji nogometaš je ove sezone nastupio u 22 od 24 utakmice za Rennes, koji trenutno zauzima treće mjesto na tabeli. Nećemo dugo čekati prije nego što ovaj član mlade reprezentacije Francuske ne zaigra i za seniorsku ekipu svoje zemlje.

Vezni red: Denis Zakaria | Borussia Mönchengladbach Vrijednost: 45 miliona eura (povećanje - 25 miliona eura)

Borussia će se mnogo namučiti zadržati 23-godišnjeg zadnjeg veznog nogometaša za kojeg su zanimanje pokazali Manchester United, Liverpool i Tottenham. Zakaria, koji je postigao tri gola u 24 utakmice za reprezentaciju Švicarske, svoju vrijednost na tržištu je od augusta više nego udvostručio.

Desno krilo: Dejan Kuluševski | Parma Vrijednost: 35 miliona eura (povećanje - 34 miliona eura)

Procijenjen na samo 1 milion eura na početku sezone, Dejan Kuluševski je zabilježio 25 nastupa za Parmu, za koju igra kao posuđeni nogometaš iz Juventusa. Postigao je pet golova, a sedam puta je asistirao. Kuluševski ima samo 19 godina i ovaj mladi Šveđanin se želi vratiti u Juventus gdje će dobiti priliku zaigrati u startnoj postavi.

Lijevo krilo: Ansu Fati | Barcelona Vrijednost: 40 miliona eura (povećanje - 40 miliona eura)

Ansu Fati je prošle godine u ovo vrijeme bio potpuno nepoznato ime. Danas je zvijezda koja igra pored Lea Messija i Antoinea Griezmanna na stadionu Camp Nou. Ovaj 17-godišnjak je postao najmlađi strijelac Barcelone u španskom prvenstvu, kao i najmlađi strijelac u historiji Lige prvaka. Postigao je pet golova i zabilježio jednu asistenciju tokom 20 nastupa za Katalonce ove sezone, i predviđa mu se blistava karijera.

Napadački vezni: Martin Odegaard| Real Sociedad Vrijednost: 50 miliona eura (povećanje - 35 miliona eura)

Dojam o mladom norveškom nogometašu nije bio dobar poslije blijedih utakmica na posudbama u Heerenveenu i Vitesseu, ali Odegaard je na posudbi u Real Sociedadu pokazao da je vrhunski playmaker.

Ovaj 21-godišnjak je od početka sezone svoju vrijednost povećao s 15 na 50 miliona eura zahvaljujući svom fantastičnom pregledu igre, i ne bi bilo nimalo iznenađujuće da mu Zinedine Zidane odluči sljedeće sezone pružiti priliku u Realu. Šest golova i osam asistencija ove sezone Odegaarda jasno kandiduju za igrača svjetske klase u budućnosti.

Napadač: Lautaro Martinez | Inter Vrijednost: 80 miliona eura (povećanje - 50 miliona eura)

Neki od najvećih europskih klubova "ispituju puls" Lautara Martineza koji je ove sezone postigao 16 golova u 27 utakmica za Inter.

Internacionalac iz Argentine (22) procijenjen je na 30 miliona eura na početku sezone. Ta brojka značajno je povećana i sada iznosi oko 80 miliona eura.

Napadač: Erling Haaland | Borussia Dortmund Vrijednost: 60 miliona eura (povećanje - 55 miliona eura)

Devetnaestogodišnji Erling Haaland ima svijet pred svojim nogama. Norveški internacionalac je ove sezone tresao mreže i za Salzburg i za Borussiju. Odigrao je ukupno 27 utakmica za ova dva kluba i postigao je nevjerovatnih 36 golova, usput upisavši i osam asistencija. Ovo su brojevi na koje bi i Leo Messi i Cristiano Ronaldo bili ponosni.

Njegova vrijednost povećana je za 55 miliona eura od početka sezone, a do kraja sezone i maja nesumnjivo će se dodatno povećavati.