Naši klubovi u Evropi
0

Široki najbolje prošao

Piše: Edin Isanović
Odmah nakon izvlačenja parova za učešće naših klubova u evropskim utakmicama nije bilo razloga za zadovoljstvo.

Naime, aktuelni prvak Zrinjski će u drugom pretoklu evropske klupske elite za protivnika imati prvaka Slovačke, Slovan iz Bratislave. Suparnik "Plemića" pet puta je bio prvak svoje domovine, dok su tri puta osvojili kup. Pored toga osam puta su dotakli vrh u Čehoslovačkom natjecanju (osvojili i pet kupova u bivšoj državi). Najveći uspjeh zabilježili su 1969. godine kada su bili na tronu Kupa pobjednika kupova. Sve ovo govori da će izabranici Dragana Jovića imati težak ispit.

Bordo tim će za svog suparnika u Evropskoj ligi dobiti boljeg iz duela FK Spartak Trnava (Slovačka) – FK Inter Baku (Azerbejdžan). Strateg tima sa Koševa Mehmed Janjoš je za Sarajevo-x.com rekao:

"Vrlo malo znamo o oba protivnika. No, ko god da prođe neća nam biti lako. Veliki je hendikep što u ekipi neće biti Škore, Ihtijarevića zbog povreda i Hiroša koji je napustio naš tim. Borićemo se do krajnjih granica naših mogućnosti da u što boljem svjetlu predstavimo kako grad Sarajevo tako i državu BiH“.

FK Inter Baku je jedan put bio prvak svoje zemelje i to u sezoni 2007/08. U timu imaju nekoliko Brazilaca, ali ima i nogometaša sa ovih područja. S druge strane Spartak (Trnava) bio je pet puta prvak Čehoslovačke, osvojio isto toliko kupova bivše države, jedan superkup i pet kupova Slovačke.

Tim sa Pecare snage će odmjeriti sa armenskim Banantsom, klub koji je u svojoj istoriji osvojio dva pehara namijenjen najboljem u kupu svoje zemlje, i to 1992. i 2007. godine. Široki Brijeg ne bi trebao imati većih problema da preskoči ovu prepreku, a naredni protivnik bi bio austrijski Šturm. Evo šta je za naš portal rekao kapiten Širokog, Dalibor Šilić:

"Zadovoljno smo protivnicima. Imali smo trening odmah nakon izvalačenja i prokomentarisali smo rivale. Prema podacima do kojih smo uspjeli doći shvatili smo da smo u sudaru sa Armencima i blagi favoriti. Pred nama je još dosta posla, ekipa se polako u igrava. Ja sam optimista."

Najlošije je prošla Slavija iz Istočnog Sarajeva koja će u dvomeču sa danskim Aalborgom tražiti prolaz dalje (prvi susret drugog pretkola Evropske lige). Izuzetno težak suparnik koji je tri puta bio šampion Danse superlige, dva puta osvajao kup. Istovremeno bilježili su zapažene rezultate i u Ligi prvaka, Kupu UEFA, Intertoto kupu. Od svog osnivanja 49 sezona igrali su u elitnom razredu, 19 u drugoj, a pet sezona u trećoj ligi. Poznati su po tome što su u prošloj sezoni deklasirali našeg prvaka Modriču sa 7:1, a potom igrali su u grupnoj fazi Lige prvaka (grupa E) zajedno sa Manchester Unitedom, Villareallom i Celiticom. Na kraju bili treći sa šest osvojenih bodova.

Sve u svemu sve naše predstavnike čekaju teški ispiti.