Kup BiH
367

Široki Brijeg savladao Željezničar na Grbavici i izborio finale protiv Sarajeva

Piše: E. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Široki Brijeg je savladao Željezničar u uzvratnom susretu polufinala Kupa Bosne i Hercegovine na Grbavici rezultatom 3:0 i sa ukupnih 4:0 se plasirao u finale gdje će igrati protiv Sarajeva.

Nakon što je u prvom meču na Pecari Krstanović pogodio za minimalnih 1:0, na Grbavici se Širokobriježani nisu došli braniti.

Široki Brijeg je poveo već u 5. minuti susreta. Bralić je poslao dugu loptu ka Ćorluki na desnoj strani, desni bočni igrač gostiju je loše primio loptu i ona je išla u gol-aut. Zakarić se katastrofalno zagradio i Ćorluka je ipak došao do lopte i uposlio Čabraju koji sa desetak metara matrira Kjosevskog koji se nije ni pomakao i Širokobriježani su poveli rezultatom 1:0.

U 10. minuti Musa je fauliran na 25 metara od gola Plavih. Zeba je šutirao iz slobodnjaka, ali za malo preko gola.

U narednom napadu Široki Brijeg je došao do kornera, a iz ubačaja iz ugla gosti su poveli sa 2:0 i na taj način obezbjedili plasman u finale protiv Sarajeva. Nakon ubačaja po zemlji iz ugla odbrana Želje je spavala, a Pandža je sa desetak metara iz prve poslao loptu u mrežu.

Željezničar je potom imao nekoliko poluprilika. Plavi su tražili penal u 26. minuti kada je Ćorluka igrao rukom na ivici kaznenog prostora, ali je sudija Zoran Grbić pokazao da će biti samo slobodan udarac za domaćina.

Od tog slobodnog udarca nije bilo ništa, ali je Široki Brijeg imao kontranapad tri na jedan, a na kraju akcije Čabraja je asistirao Menalu koji promašuje gol.

U 28. minuti trener domaće ekipe Slavko Petrović je napravio prvu izmjenu a umjesto najgoreg pojedinca Plavih Gorana Zakarića, koji je dobio i zvižduke kada je izlazio, ušao je Stevo Nikolić.

U 43. minuti sudija Grbić je pokazao na bijelu tačku nakon duela Krstanovića i Nikolića, ali penal nije iskoristio Zeba. Tačnije, njegov udarac po sredini gola odbranio je nogom Bilobrk.

U drugom poluvremenu Plavi su krenuli na sve ili ništa što je ostavilo prostora za kontre Širokobriježana. Nakon jedne kontre u 52. minuti Menalo je šutirao iskosa sa lijeve strane, a Kjosevski je zaustavio njegov udarac.

Četiri minute kasnije Širokobriježani su postigli i treći pogodak. Čabraja se s lakoćom othrvao u duelu sa Bogičevićem te mu je tom prilikom lopta pobjegla skroz do gol-aut linije, ali je iz mrtvog ugla matirao Kjosevskog za 3:0 uz aplauze objektivne sarajevske publike.

Rezervista Plavih Žerić je u 69. minuti susreta šutirao sa ivice kaznenog prostora, ali je Bilobrk s lakoćom uhvatio loptu. U narednoj minuti Stevanović je ubacio iz slobodnog udarca sa desne strane, a Bogičević je glavom šutirao veoma neprecizno sa desetak metara.

U 74. minuti Grbić je dosudio još jedan penal kojeg je skrivio Pandža. Odgovornost na sebe je preuzeo rezervista Bekrić, ali i njegov udarac je Bilobrk sjajno odbranio.

Lendrić je u 77. minuti imao dobru priliku kada je iz prve šutirao sa šest metara, ali je Bilobrk još jednom dobro intervenisao i odbio loptu u korner.

Do kraja susreta nije bilo većih uzbuđenja i Široki Brijeg je sasvim zasluženo postao finalista Kupa i izborio dvomeč protiv Sarajeva za trofej.