Odluka NSBiH
352

Široki Brijeg i Zrinjski kažnjeni sa 7.500 i 8.500 KM zbog podrške navijača ratnim zločincima

Piše: E. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Disciplinska komisija Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine odredila je kazne za Široki Brijeg i Zrinjski zbog podrške njihovih navijača osuđenim ratnim zločincima iz takozvane Herceg-Bosne.

Navijači Širokobriježana i Mostaraca su na utakmicama Premijer lige i Kupa BiH podizali parole kojima su veličali ratne zločince, ali su za to dobili izuzeno blage kazne.

Široki Brijeg će zbog incidenata na utakmicama protiv Željezničara na Pecari najprije u četvrtfinalu Kupa, a potom i 17. kolu Premijer lige BiH uplatiti ukupno 7.500 KM (5.000 KM za Kup i 2.500 KM za prvenstvenu utakmicu), dok će Zrinjski u kasu saveza uplatiti 8.500 KM zbog isticanja političkih parola na meču protiv Viteza u 17. kolu Premijer lige BiH.

Maksimalna kazna koju je Disciplinska komisija NSBiH zbog ovih propusta mogla izreći je 30.000 KM, a podsjetimo da je Široki Brijeg zbog fašističkih ispada svojih navijača tokom susreta finala Kupa BiH protiv Sarajeva prošle sezone kažnjen sa 25.000 KM i sedam mečeva bez prisustva publike, a potom je kazna smanjena na tri utakmice bez prisustva publike, dok je novčana kazna ostala ista.

Ako uzmemo u obzir da su ne tako davno Sarajevo i Željezničar kažnjeni sa 8.400, odnosno 6.000 KM, s pravom se može postaviti pitanje po kojem osnovu su Široki Brijeg i Zrinjski ovako blago kažnjeni, odnosno u kojem paralelnom univerzumu su baklje gori prekršaj od veličanja ratnih zločinaca?