Veliki posao
88

Širi se imperija vlasnika Cityja: Šejk Mansour kupio 11. klub, peti u Evropi

D. P.
City Football Group sada kontroliše 11 klubova (Foto: Twitter)
City Football Group sada kontroliše 11 klubova (Foto: Twitter)
Vlasnici Manchester Cityja dogovorili su kupovinu 11. kluba, a u pitanju je popularni nizozemski tim NAC Breda koji se takmiči u drugom rangu tamošnjeg nogometa.

NAC Breda poznati je nizozemski klub koji je nastao prije 110 godina i kontinuirano je bio član elitnog ranga. Čak ima i titulu prvaka Nizozemske koju je osvojio 1921. godine, dok je 1973. godine osvojio Kup Nizozemske.

Sada će im vrata novih uspjeha biti širom otvorena pošto vlasnici kluba postaju bogati Arapi na čelu sa šejkom Mansourom koji među svojim "igračkama" ima i Manchester City.

City Football Group zvanično je dogovorio kupovinu kluba od prethodnih vlasnika, potvrđeno je iz NAC Brede.

"Dioničarima smo predstavili rezultate naše istrage o Karelu Vrolijku, građevinskom izvođaču koji je želio uložiti u klub. Na temelju toga odlučili su prodati svoje dionice City Football Groupu. Svim ostalim stranama, koje su se javile za kupovinu kluba, zahvalili smo se na uloženom trudu", saopćeno je iz NAC Brede.

Klubovi City Football Groupa (Foto: The Sun)
Klubovi City Football Groupa (Foto: The Sun)

City Football Group je ove sedmice postigao nužne dogovore s Nadzornim odborom NAC Brede, Fondacijom NOAD, Nogometnim savezom Nizozemske i lokalnim vlastima u Bredi.

Tako je šejk Mansour i City Football Group stigao na čelo 11. kluba širom svijeta, a petog u Evropi. Uz Manchester City i Bredu, tu su u Evropi još Troyes (Francuska), Girona (Španija) i Lommel (Belgija). Imperija širom svijeta bogatija je još za Atletico Torque (Urugvaj), New York City (SAD), Melbourne City (Australija), Mumbai City (Indija), Sichuan (Kina) i Yokohama F-Marinos (Japan).