Zloupotrebe ovlaštenja
318

SIPA od Nogometnog saveza BiH traži brojne sporne ugovore, najviše ih zanima Zeljkovićev savjetnik Miličić

E. B.
Marko Miličić (krajnje lijevo) kao dio delegacije NS BiH u Dohi
Marko Miličić (krajnje lijevo) kao dio delegacije NS BiH u Dohi
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je zatražila je od Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine (NS BiH) dokumentaciju o nekoliko spornih ugovora koje je potpisala krovna kuća bh. nogometa tokom 2021. godine, potvrđeno je za Klix.ba iz SIPA-e.

SIPA od NS BiH traži dokumentaciju u vezi s navodnim zloupotrebama službenih ovlaštenja uposlenika saveza.

Državna agencija za istrage i zaštitu od NS BiH traži dokumentaciju o zapošljavanju tri osobe u savezu - direktora marketinga i komunikacija Vase Mijovića, ekonoma muške U15 reprezentacije Rijada Prolića, te savjetnika predsjednika NS BiH Marka Miličića.

SIPA je posebno zainteresovana za dokumente o Miličiću, te od NS BiH traži i reference na osnovu kojih je izabran za savjetnika Vice Zeljkovića, izvještaje koje je pisao sam Miličić, te sve novčane uplate koje je Savez izvršio na njegov račun i objašnjenje na osnovu čega su određeni novčani iznosi za njegov intelektualni rad.

Osim dokumentacije o spomenutoj trojici zaposlenika, SIPA traži od NS BiH i listu osoba koje su putovale sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine na utakmice u Finsku i Dansku 2021. godine i u kojem svojstvu, te dokumentaciju i sve uplate za troškove u hotelu Swiss u Sarajevu u periodu od februara do decembra prošle godine.

Također, SIPA traži i kompletnu dokumentaciju vezanu za gradnju terena sa vještačkim travnjakom u Krupi na Vrbasu, Mostaru i Ilijašu. SIPA-u zanima zašto je odluku o njihovoj gradnji donio Komitet za hitnost, a ne Izvršni odbor NS BiH. Također, Savez treba pojasniti koji su kriteriji za dodjelu novca za izgradnju vještačkih travnjaka.

Nogometni savez BiH ima rok od deset dana za dostavljanje navedene dokumentacije.