Sarajevo dočekuje Cluj
0

Sinoć na Koševu odjekivalo "Možemo!"

Piše: Edin Isanović
Sa sinoćnjeg treninga (Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis)
Sa sinoćnjeg treninga (Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis)
"Moramo čvrsto držati položaj na terenu, ne dopustiti im mogućnost da nas iznenade. Mi ćemo igrati svoj stil, imamo sjajnu atmosferu u ekipu i iskreno se nadam da uz pomoć navijača možemo do povoljnog ishoda", apostrofira Turković.

Možemo! - odjekivalo je na treningu tima sa Koševa pred dvoboj sa rumunskim Clujom, posljednjom preprekom za ulazak u grupnu fazu Evropske lige. Činjenica je da Sarajevo danas igra jednu od najvažnijih utakmica u poslijeratnoj historiji. Euforija je preplavila glavni grad BiH, poklonici bordo boje sa nestrpljenjem čekaju početak utakmice.

Iako su svi u stručnom štabu koševskog tima svjesni da će protiv sebe imati izuzetno kvalitetnog suparnika, poručuju da će igrači dati sve od sebe.

"Spremni smo. I ja i igrači i navijači ne zaboravljamo da je šansa velika. Ne manjka optimizma, premda je protivnik malo je reći kvalitetan. Jasno nam je šta trebamo napraviti da bi došli do željenog rezultata. Mislim da igramo dobro, to nam daje pravo na optimizam. Uvijek stvaramo šanse. Budu li svi igrači u bordo majicama u optimalnom izdanju, naše šanse su sigurno veće. Bilo bi dobro da ne primimo pogodak. Igraćemo pametno, nećemo se previše otvoriti, jer su me svi upozorili da je Cluj izuzetno opasan iz takvih situacija. Za konačan uspjeh nisu važni pojedinci, nego kolektiv. Još jedan bitan faktor koji donosi prevagu u našu korist su navijači. Uz njihovu podršku ne možemo igrati loše“, tvrdi strateg Sarajeva, Mehmed Janjoš.

Prvi šef struke priznao je da je duboko sretan i do sada urađenim u ovom takmičenju.

Prvi pomoćnik, Almir Turković analizirao je igru gostiju.

"Premda su nam pojedinci rekli da nemamo ni minimalne šanse, ne mislim da je baš tako. Naime, posmatrao sam trening rumunskog tima i primijetio sam da imaju nekoliko kvalitetnih pojedinaca. Ipak, trening je jedno, a dešavanja na travnjaku nešto drugo. Suparnik ima izuzetno dobar kontranapad. Moramo čvrsto držati položaj na terenu, ne dopustiti im mogućnost da nas iznenade. Mi ćemo igrati svoj stil, imamo sjajnu atmosferu u ekipu i iskreno se nadam da uz pomoć navijača možemo do povoljnog ishoda.U ovom dvoboju ne borimo se samo za sebe nego i za bh. nogomet. Očekujem veliku, tešku utakmicu“, podvlači Turković.

U početnom sastavu trebali bi zaigrati: Alaim, Rizvanović, Torlak, Dudo, Belošević, Džakmić, Janjoš, Muminović, Hamzagić, Hadžić i Avdić.

Sarajevo će igrati u standardnoj formaciji 4- 4-1-1, a jedini špic bi bio Avdić.

Zanimljivo je da i gosti igraju samo sa jednim isturenim napadačem, te da nameću presing od prve minute.Utakmicu sude Robert Malek sa pomoćnicima Krzysztof Myrmus, Maciej Wierzbowski (svi iz Poljske).

Cijene ulaznica su istok i zapad 10KM, sjever 5 KM. Utakmica počinje u 20.15 sati (nije potvrđeno da će biti TV prenosa).

Eventualni plasman u grupnu fazu obogatio bi klupsku kasu za 900.000 eura, svaka pobjeda se nagrađuje sa 120.000 eura, a bod sa 60.000 eura. Sve je jasno, odlazak u grupnu fazu donosi ogroman novac.

Pred timom sa Koševa je utakmica od historijskog značaja.