Druženje uz fudbal
317

Simpatizeri Liverpoola iz regije se okupili u Sarajevu da bodre "Redse" protiv Reala

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Fudbalski klub Liverpool večeras je odigrao svoju osmu finalnu utakmicu u Ligi prvaka nakon punih 11 godina, a u Sarajevu se okupila veća grupa navijača ovog kluba koji su zajedno pratili meč Liverpoola i Reala iz Madrida.

Liverpool je širom svijeta poznat kao klub sa velikom historijom, ali i sa vjernim navijačima koji su uvijek 12-ti igrač svog kluba. Tako su se i simpatizeri iz naše regije, njih blizu 80, okupili na druženju u Sarajevu da bi ispratili utakmicu, uz lijepo druženje, pjesmu i navijanje.

''Rasprostranjenost navijača širom svijeta čini Liverpool prije svega jednom velikom porodicom, čiji su članovi i navijači iz BiH. Već dugi niz godina u gradovima širom BiH se organizuju okupljanja navijača, a pored Mostara, Banja Luke, Zenice, Tuzle tu je i raja iz Sarajeva koja već tradicionalno svaku utakmicu prati i uživa u majstorijama svojih ljubimaca. Vrijedi spomenuti da su na našim okupljanjima u BiH, a do sada ih je bilo 13 oficijelnih, često bili gosti naši drugari iz susjednih zemalja, te se tako iz ove priče rodila ideja o druženjima na regionalnom nivou. Sarajevo je 7. aprila 2013 bilo Jugoslavija u malom", ističu okupljeni u jednom sarajevskom kafiću.

Rezultata i utakmice malo će se ko sjetiti, a kažu da je najbitnije druženje, nova prijateljstva i ideja da regionalno okupljanje postane tradicija što je i uspjelo.

Naredno su organizovali simpatizeri "Redsa" iz Srbije u Zrenjaninu.

"Potom smo se družili u Skopju, zatim u Kotoru, Slovenci su nas dočekali u Ljubljani, a ex-Yu turneju smo završili okupljanjem u Zagrebu. Tradicija se nastavila te je tako prošle godine domaćin ponovo bilo Sarajevo. Okupljanja su svakako prilika za upoznavanje nove raje ali uvijek imaju i humanitarni karakter, po čemu su famozni "Redsi" poznati širom svijeta. U subotu smo skupljali priloge za rad Narodne kuhinje u Sarajevu", govore okupljeni.

O njihovom radu u regiji je snimljen i dokumentarni film pod interesantnim nazivom "YU''ll never walk alone".

Svu ozbiljnost ove priče prepoznali su čelni ljudi kluba za odnos sa navijačima, te je tako od 2016. LFC Fan Club BiH registrovan kao zvanični fan klub - Official Liverpool Supporters Club (OLSCBiH).

"To je divno priznanje za višegodišnji trud, kako našeg admin tima tako i svih onih koji prate rad naše Facebook stranice i grupe, koje već imaju oko 20.000 članova. Dobru priču nastavljamo, uz nadu da ćemo jednog dana zajedno na Anfieldu zapjevati You'll Never Walk Alone", istakli su ljubitelji engleskog kluba.

Liverpool je u finalnom meču u Kijevu poražen rezultatom 3:1.