Nogomet
6

Simeone sklopio francuski napad: Gameiro novi igrač Atletico Madrida, Vietto odlazi u Sevillu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Napadač Kevin Gameiro novi je igrač Atletico Madrida u koji dolazi iz redova aktuelnog prvaka Evropske lige Seville.

Marca piše da visina transfera iznosi 32 miliona eura uz mogućnost rasta do 40 miliona eura, a Gameiro će potpisati četverogodišnji ugovor sa Jorgandžijama.

Gameiro je u protekloj sezoni nastupio u 52 utakmice za Sevillu pri čemu je postigao 29 golova. Sezonu je krunisao osvajanjem trofeja Evropske lige nakon što je Sevilla u finalu sa 3:1 savladala Liverpool.

Ovaj 29-godišnji Francuz upisao je jedan gol u tom finalu. Iako je odigrao sjajnu sezonu Gameiro se nije našao na spisku Didiera Deschampsa u selekciji Francuske na proteklom Euru.

Fudbalsku karijeru Gameiro je počeo u Strasbourgu odakle je 2008. godine prešao u Lorienst. U tom klubu je proveo tri godine nakon čega prelazi u Paris Saint-Germain i tu se zadržava do 2013. godine kada prelazi u Sevillu.

U dresu Andalužana odigrao je 145 utakmica i postigao ukupno 67 golova. Kao njegovu zamjenu Sevilla je angažovala Luciana Vietta koji dolazi kao posuđeni igrač upravo iz Atletico Madrida. Pored Vietta, u Sevillu dolazi i napadač Wissam Ben Yedder iz Toulousea za 9 miliona eura.

Dolaskom Gameira trener Atletica Diego Simeone u napadu će imati francuski tandem Gameiro - Antoine Griezmann, dvojac koji iza sebe ima sjajne sezone. Već smo naveli neke brojke koje je zabilježio Gameiro, a kada je riječ o Griezmannu, njega smo upoznali na Euru u Francuskoj gdje je postigao šest golova i tako odnio titulu najboljeg strijelca prvenstva, kao i titulu najboljeg igrača. U 54 nastupa za Atletico prošle sezone Griezmann je postigao čak 32 gola.

Saberemo li učinak Griezmanna i Gameira u prošloj sezoni dolazimo do cifre od 61 postignutog gola ovog dvojca. Njima će konkurenciju u napadu praviti Fernando Torres.