Portugal kroz statistiku
0

ANALIZA / Simao najefikasniji, Ronaldo bez gola u kvalifikacijama

Piše: Edin Isanović
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sve sugeriše da teško primaju golove i da im je odbrana najjači dio tima. Podnijela je najveći teret kroz kvalifikacije.

Bliži se dvoboj sa Portugalom, reprezentacijom koja igra brzo, jednostavno, čija lopta putuje uglavnom sa jednim najviše sa dva dodira. Čvrsti su u duelu, osjeća se da imaju ogromnu vjeru u svoje sposobnosti. Analizom njihove igre zaključili smo da su reprezentacija koja je primila svega pet golova u deset kvalifikacionih utakmica, od toga četiri od Danske.

Od pomenutih pet golova, tri su primili u posljednjih petnaest minuta utakmice, jedan u periodu između 15. i 30. minute igre, te još jedan u posljednjih petnaest minuta prvog dijela. Tri okršaja završili su nepopularnim rezultatom 0-0 (oba puta sa Švedskom i jednom sa Albanijom). Sve sugeriše da teško primaju golove i da im je odbrana najjači dio tima. Podnijela je najveći teret kroz kvalifikacije. Statistika pokazuje da će posljednji bedem našeg suparnika biti teško probiti. No, ako uzmemo u obzir činjenicu da imamo dva vrhunska napadača, koji u svakom momentu mogu postići gol, to nam donekle podiže optimizam.

Portugalci su postigli 17 golova. Najefikasniji su u posljednjih petnaest minuta meča (kao i većina reprezentacija), a u tom periodu su poentirali pet puta. Po tri puta su pogodili protivničke mreže u periodu između 15. i 30. i od 30. do 45. minute. Identičan broj pogodaka postigli su u vremenskom razdoblju od 60. do 75. minute meča. Dva gola su postigli u samom otvaranju utakmice, odnosno do 15. minute, a samo su jednom bili učinkoviti u prvih 15 minuta drugog poluvremena.

Primljeni golovi Portugala

0-15 min. - 16-30 1 31-45 1 46-60 -

61-75 - 76-90 3

Ukupno: 5

Postignuti golovi Portugala

0-15 min. 2 16-30 3 31-45 3 46-60 1

61-75 3 76-90 5

Ukupno: 17

Najbolji strijelac kvalifikacija bio je Simao sa četiri gola, tri je postigao Nani, a dva puta su poentirali Almeida i Liedson. Po jedan gol su dodali Deco (jedanaesterac), Bruno Alves, Pepe, Miguel Veloso, Edinho i jedan auto-gol u sudaru sa Maltom. Zanimljivo je da Ronaldo nijednom nije bio strijelac.

Gore navedene činjenice sugeriraju da za pozitivan rezultat u Lisabonu izabranici Miroslava Ćire Blaževića moraju igrati strpljivo, mudro i pamteno. Osnovne taktičke postavke morale bi funkcionisati neovisno od nivoa trke. Važno je apostrofirati da se ne smije desiti da igrači izgore od prevelike želje da ostvare povoljen rezultat i da šanse kojih sigurno neće biti mnogo, iskoriste. O revanšu u Zenici koji se nameće kao presudan, razmišljat će se tek nakon Luza.