U21 reprezentacija
227

Siguran let Zmajića prema budućnosti i velika prilika za historijski uspjeh

Piše: K. Hadžić
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Nogometna U21 reprezentacija Bosne i Hercegovine pobjedom protiv Švicarske u meču 8. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2019. godine rezultatom 3:0 stigla je veoma blizu još jednog velikog uspjeha bh. nogometa.

Ukoliko protiv Rumunije i Portugala u preostala dva kola odigramo s istim pristupom kao u prethodnih pet kvalifikacijskih i jednoj prijateljskoj utakmici, imamo se pravo nadati plasmanu na Evropsko prvenstvo. Nakon svega prikazanog, jasno je da ovi momci u gotovo svakom trenutku imaju glavu i rep i da su spremni uzeti ono što zaslužuju.

Sada već daleke 2006. godine mlada reprezentacija predvođena selektorom Ibrom Zukanovićem bila je devet regularnih minuta daleko od plasmana na smotru najboljih Starog kontinenta, ali Češka je na stadionu Koševo u 81. minuti stigla do pogotka za 1:1, kasnije će se ispostaviti dovoljnih da nakon 2:1 na domaćem terenu izbori plasman na Euro. Najbolji plod te generacije, statistički i karijerno, zove se Edin Džeko - kapiten A selekcije 12 godina poslije, u 2018. godini, a plasmanom na Evropsko prvenstvo, trenutna mlada reprezentacija nadmašila bi taj uspjeh.

Ukoliko u obzir uzmemo enorman napredak koji je nogomet u gotovo svakoj evropskoj zemlji doživio, ovakva igra i sve ono što prikazuju mladi reprezentativci s razlogom treba da raduje sve one koji istinski vole nacionalni tim, a upravo ovi igrači, kao i oni koji će na isti ili još veći nivo u budućnosti doći, trebali bi činiti okosnicu ekipe koja u narednim godinama dolazi i koja će predstavljati A reprezentaciju.

Ono što je možda i najbitnije, a nakon svega prikazanog i urađenog do sada, za budućnost ne moramo brinuti, ma kako god preostale dvije utakmice završile. Do vrata raja i pisanja novih stranica bh. nogometa preostala su dva najteža zadatka - gostovanje Rumuniji i Portugalu, prva ključna s dužnicima koji su nas porazili u Zenici sa 3:1 i druga na papiru zvučnija koju smo istim rezultatom razbili su Zenici. Baš tako, razbili.

Mlada reprezentacija BiH, jedina koja je odigrala osam utakmica u grupi, trenutno se nalazi na prvom mjestu grupe 8 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo sa 18 osvojenih bodova, tri više od Rumunije; koja neće imati problema s Lihtenštajnom da nadoknadi ta tri boda i pet više od Portugala koji će uraditi isto. Rumunija još igra domaći meč protiv Velsa, nakon čega će biti poznato koja selekcija kao prvoplasirana ide na Euro, a koja će pratiti situaciju u drugim grupama i nadati se da kao jedna od četiri najbolje drugoplasirane ide na prvenstvo.

Što se tiče kalkulacija za direktan plasman, sigurni smo na prvenstvu ukoliko ostvarimo bolju pobjedu od Rumuna koji su nas u Zenici dobili s 3:1, s manjom pobjedom bi nam još bod iz Portugala bio dovoljan, remi bi značio da moramo u Portugalu upisati pobjedu i nadati se dobrom izdanju Velsa protiv Rumunije, a poraz bi Rumune direktno odveo na Evropsko prvenstvo.

Pred dvije ključne utakmice, jedna stvar je sigurna i prije nego se išta desi, treba je ponoviti 100 puta. Ovi igrači imaju kvalitet i već su ga pokazali, a kruna svega, šlag na tortu i prilika da sebi zajedno osiguraju nastavak nevjerovatne priče, dolazi veoma brzo. Bez straha, za koji očigledno nema potrebe, Zmajići nastavljaju let prema Evropskom prvenstvu. Idemo u Rumuniju, pa, korak po korak.