Kazne klubovima i igračima u Italiji
0

Signoriju prijeti doživotno izbacivanje iz nogometa

Totalsport
Giuseppe Signori
Giuseppe Signori
Tužitelj Talijanskog nogometnog saveza (FIGC) tražio je da se Atalanti oduzme sedam bodova na startu nove sezone, te da se njihova kapetana Cristiana Donija suspendira na 42 mjeseca zbog ilegalnog klađenja i pokušaja namještanja utakmica.

Glavni tužitelj Stefano Palazzi danas je iznio pred disciplinsku komisiju prijedloge kazni klubovima i nogometašima, što sadašnjim što bivšim, zbog ilegalnog klađenja i pokušaja namještanja utakmica u kojima su i sami sudjelovali.

Najtežu kaznu tražio je za kapetana Atalante koji bi trebao biti suspendiran na pune tri i pol godine, dok bi njegov timski kolega Thomas Manfredini trebao dobiti pola godine manju suspenziju. Drugi prvoligaš Chievo mora platiti kaznu od 80 hiljada eura. Ascoli bi počeo takmičenje u Seriji B sa šest bodova minusa, te bi morali platiti kaznu u vrijednosti od 90 hiljada eura.

Bivša zvijezda Lazija Giuseppe Signori, uvijek je negirala bilo kakvu umiješanost u ilegalna klađenja i namještanje, međutim Palazzi je za njega tražio doživotno izbacivanje iz nogometa.

Igrači Bellavista, Paoloni, Sommese, Gervasoni i Bressan mogli bi biti suspendirani na dugih pet godina, Bettarini, koji je pristao na suspenziju od 14 mjeseci, odlučio se po izricanju kazne povući iz aktivnog igranja nogometa. Igrač Ascolija Micolucci priznao je krivnju i pristao sarađivati u istrazi pa mu je sud izrekao minimalnu kaznu od zabrane igranja 14 mjeseci.

Petorica sudija disciplinske komisije će sada pogledati sve navedene dokaze i razmotriti prijedloge kazni, te će najranije idućeg ponedjeljka izreći presudu.