Impresivan skor
165

Sheriff je "crna mačka" za klubove iz bivše Jugoslavije, Željo jedan od rijetkih uspješnih

H. H.
Foto: Reddit.com
Foto: Reddit.com
Nogometaši Sheriffa prošli su 3. pretkolo kvalifikacija za Ligu prvaka nakon što su rezultatom 1:0 pobijediili i izbacili slovenskog prvaka Maribor. Moldavski šampion tako je nastavio seriju sjajnih rezultata protiv klubova iz bivše Jugoslavije, s kojima ima sjajan skor.

Osim već navedenog Maribora, Sheriff je uspio dva puta eliminisati zagrebački Dinamo u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Istina, i Modri su njih dva puta izbacivali u istom takmičenju, ali Moldavci se imaju čim pohvaliti u duelima s najboljim klubom na ovim prostorima.

Sheriff je prošle sezone u kvalifikacijama za Ligu prvaka eliminisao i Crvenu zvezdu, a izbacivali su i Vojvodinu (kvalifikacija za Evropsku ligu), te u dva navrata crnogorsku Sutjesku u u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

Ove sezone eliminisali su i bh. prvaka ekipu Zrinjskog u 1. pretkolu kvalifikacija za Ligu prvaka, a negativan skor imaju sa četiri kluba, uključujući Željezničar.

Plavi s Grbavice su eliminisali Sheriff u 2. kolu kvalifikacija za Evropsku ligu 2011. godine (0:0, 1:0), a gol odluke tada je postigao Mirsad Bešlija.

Još su ispadali u kvalifikacijama za Ligu prvaka od Partizana 2005. godine, te su glatko eliminisani od Rijeke u kvalifikacijama za Evropsku ligu 2014. godine. Konačno, možda i najveće iznenađenje je ispadanje od makedonske Shkendije u kvalifikacijama za Ligu prvaka 2018. godine.