Jači nego ikad
5

Shawu su prijetili amputacija noge i prekid karijere, a sada opet živi svoj san

Piše: K. H.
Luke Shaw (Foto: EPA-EFE)
Luke Shaw (Foto: EPA-EFE)
Defanzivac Manchester Uniteda Luke Shaw je u septembru 2015. godine doživio stravičan lom noge u meču Lige prvaka protiv PSV-a u Eindhovenu, ubrzo su se pojavili novi veliki problemi zbog kojih mu je prijetio kraj karijere i amputacija noge, ali tri godine nakon toga ponovo igra u sjajnoj formi i čini se da nikada nije bio jači i spremniji.

Shaw je u Manchester United stigao iz Southamptona kao jedan od najperspektivnijih lijevih bekova na svijetu, a u ekipi tadašnjeg menadžera Louisa van Gaala odmah se izborio za mjesto u prvoj postavi.

Iako rezultati tima u to vrijeme nisu bili idealni, činilo se da Shaw izrasta u jednog od najboljih igrača na svijetu na svojoj poziciji, a onda je došao 15. septembar i utakmica protiv PSV-a u okviru Lige prvaka.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Igrala se 20. minuta kada je Hector Moreno neoprezno startao na Shawa u kaznenom prostoru, sudija Rizzoli nije svirao čak ni faul, odnosno penal, a Moreno je kasnije postigao pogodak i proglašen je za najboljeg igrača te utakmice.

"Bio sam blizu toga da ostanem bez noge, a to sam saznao tek šest mjeseci nakon povrede. Kada se povreda desila, odmah su me željeli prebaciti u Englesku, a da su to uradili, izgubio bih nogu zbog krvnih ugrušaka. Imam dva dodatna ožiljka na nozi gdje su me morali rezati kako bi riješili problem ugruška", priča defanzivac Manchester Uniteda.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Oporavak je trajao puno duže od očekivanih šest mjeseci, a tek tri godine nakon teške povrede vratio se u prepoznatljivu formu.

U početku je imao puno problema s menadžerom Joseom Mourinhom koji je na poziciji lijevog beka koristio Younga, ali se sada izborio za mjesto u prvoj postavi, osjeća se snažno i dobio je nagradu za najboljeg igrača Manchester Uniteda u augustu.

"Sada se osjećam snažno. Noga je jaka kao i prije loma, a lagao bih ako bih rekao da nisam razmišljao o prekidu karijere. Imao sam tešku povredu, prolazio sam kroz teške trenutke i pauza je bila ogromna. Zbog loma nisam mogao raditi ništa drugo i sve me to činilo frustriranim. Najveća podrška su mi bili prijatelji i porodica koji su mi pomogli da prođem kroz sve ovo. Sada želim osvajati trofeje, želim igrati velike utakmice i želim postati jedan od najboljih defanzivaca svijeta", kazao je Shaw.

On je na otvaranju Premiershipa postigao i prvi pogodak za Manchester United u pobjedi protiv Leicestera, a nakon prva četiri kola Crveni đavoli imaju šest osvojenih bodova.