Nakon osam godina
5

Ševčenko iz penzije vratio legendarnog 45-godišnjeg golmana: Šovkovski ponovo na golu Ukrajine

F. Z.
Ševčenko, Voronin i Šovkovski (Foto: EPA-EFE)
Ševčenko, Voronin i Šovkovski (Foto: EPA-EFE)
Ukrajina je zbog problema s koronavirusom ostala bez tri golmana, a to je primoralo selektora ove reprezentacije Andreja Ševčenka da za utakmice sa Francuskom, Njemačkom i Španijom pozove pomoćnog trenera i legendarnog golmana koji je karijeru završio 2016. godine - Oleksandra Šovkovskog.

Ševčenko je ostao samo na golmanu Dynamo Kijeva - Georgiju Buščanu, nakon što je kod ostalih potvrđena zaraza koronavirusom. Zbog toga je bio prinuđen pozvati svog nekadašnjeg saigrača iz reprezentacije i Dynamo Kijeva - 45-godišnjeg Šovkovskog.

"Zbog činjenice da smo ostali na samo jednom zdravom golmanu u reprezentaciji, stručni štab je odlučio pozvati asistenta glavnog trenera - Oleksandra Šovkovskog kao rezervnog golamana", sapoćeno je iz Nogometnog saveza Ukrajine.

Šovkovski neće stati na gol Ukrajine, tačnije priliku da igra dobit će samo u slučaju da se i Buščan zarazi koronavirusom, ili da se povrijedi tokom utakmice.

Šovkovski je legenda ukrajinskog nogometa, a čitavu karijeru proveo je u Dynamo Kijevu za koji je branio od 1993. do 2016. godine. Za reprezentaciju Ukrajine sakupio je 92 nastupa. Prvak Ukrajine bio je 14 puta, a svi pamte legendarnu generaciju Dynamo Kijeva koja je ispala od Bayerna u polufinalu Lige prvaka 1999. godine.

Predvođeni legendarnim Lobanovskim na klupi za Kijevljane su između ostalog igrali Lužnij, Kaladze, Rebrov, Vaščuk, Ševčenko, Husin... Te sezone u četvrtfinalu izbacili su branioca titule prvaka Evrope - madridski Real.