Nogometno čudo
8

Šest stvari koje trebate znati o tinejdžerskoj senzaciji iz Birminghama

DP
Jude Bellingham (Foto: Birmingham City)
Jude Bellingham (Foto: Birmingham City)
Zahvaljujući svojim vanserijskim nastupima u Championshipu ove sezone, Jude Bellingham, mlada zvijezda Birminghama, privlači mnogo pažnje.

Iako je tek napunio 16 godina prošlog juna, ove sezone je započeo čak 24 ligaške utakmice od 36 koliko je Birmingham odigrao do sada. Mnogi klubovi već sada su zainteresirani za Bellinghama. Spominjalo se da je Manchester United poslao ponudu vrijednu 34 miliona eura, ali Borussia iz Dortmunda je trenutno glavni favorit iako se i dalje čeka službena ponuda.

Imajući u vidu pompu koja se podigla oko mladog nogometaša, stranica 90min.com je navela šest najvažnijih stvari o njemu.

Najmlađi nogometaš i strijelac u historiji Birminghama

Rođen je 29. juna 2003., dakle mjesec dana prije nego što je Roman Abramovič preuzeo Chelsea. Šestog dana augusta, Bellingham je debitovao protiv Portsmoutha u gostima u FA Cupu, postavši tako najmlađi nogometaš u historiji kluba – imao je 16 godina i 38 dana kada je debitovao. Prethodni rekorder bio je Trevor Francis koji je sa 16 godina i 139 dana prvi put istrčao na teren u plavom dresu.

Debi u Championshipu dogodio se krajem augusta, kada je Bellingham ušao s klupe protiv Swanseaja, a već u sljedećem kolu protiv Stokea prvi put je počeo utakmicu kao starter. I pamtit će je zauvijek, jer je tada postigao svoj prvi gol u seniorskoj karijeri – fantastičnim udarcem s distance. Ovaj pogodak mnogo mu je donio na polju samopouzdanja, osim činjenice da je postao najmlađi strijelac u historiji kluba.

Može igrati na više pozicija

Mladi nogometaš je ove sezone već upisao 34 nastupa u svim takmičenjima, usput postigavši četiri gola uz tri asistencije. Ovo nisu sjajne brojke, ali uzimajući u obzir formu i plasman na tabeli Birminghama, kao i broj različitih pozicija koje je Bellingham igrao, zapravo i nisu nimalo loše.

Prvo je dobio ulogu centralnog veznog nogometaša, da bi kasnije igrao na oba boka, napadačkog veznog, a jednom čak i napadača. Timski je igrač i trudi se pružiti maksimum na svakoj poziciji, ali trener ga vidi u ulozi centralnog veznog igrača, što je i istakao poslije pobjede Birminghama nad Middlesboroughom u oktobru.

Igra zrelo, kao da ima 26 godina, a ne 16

Bellingham će tek u junu napuniti 17 godina, što znači da on još uvijek nema ni profesionalni ugovor s klubom. Trenutno zarađuje samo 167 eura sedmično!

Međutim, talentovani tinejdžer igra izuzetno zrelo za svoje godine. Vrši konstantan pritisak na protivnike kada njegov tim nema posjed, a trudi se biti prodoran u napadu i pravovremeno razigravati svoje saigrače. Ima nevjerovatnu tehniku i može lako proći svoje čuvare, međutim, u driblinge se upušta samo kada procjeni da je to najprikladnije.

U prvih 25 nastupa ove sezone, Bellingham ima 125 dobijenih duela i 94 oduzete lopte, što pokazuje koliko dobro čita igru. Odlično procjenjuje kada je vrijeme za vršenje pritiska, a kada nije. I povrh svega toga, četvrti je strijelac ekipe s četiri postignuta gola.

Usprkos mladim godinama, igrač je koji se ne boji iskoračiti i preuzeti odgovornost. Već je dokazao da je potpuno zasluženo u prvom timu.

Privukao je mnogo pažnje

Nije nimalo iznenađujuće što je takav talent privukao veliku pažnju bogatijih klubova. U septembru je navodno Liverpool bio glavni kandidat za njegovo dovođenje, ali veliko zanimanje pokazali su i Arsenal i Manchester City, kao i Barcelona i Borussia. Kasnije je ulogu "favorita" za angažovanje mladog nogometaša preuzeo Manchester United. Njegova porodica je otvorena za sve ponude i bila bi sretna da Bellingham potpiše za bilo koji klub velike šestorke, ili eventualno Leicester.

Manchester je u januaru poslao službenu ponudu, ali Borussia je iskočila u prvi plan kao klub koji već dugo vodi politiku stvaranja, a ne kupovinu superzvijezda.

Iako još uvijek nije poznato gdje će Bellingham nastaviti karijeru, jedno je sigurno: koji god klub da ga dovede, dobit će veliki talent.

Zvijezda reprezentacije Engleske do 17 godina

Dakle, igra zrelo za svoje godine? Da. Nevjerovatan talent? Da. Ima ponudu veću od 30 miliona eura? Da. Najmlađi nogometaš koji je ikada nastupao za Birmingham? Da.

Ni to nije sve. Također je i lider.

Bellingham je bio kapiten reprezentacije do 17 godina na Syrenka Kupu 2019. koji je Engleska i osvojila. Dobio je i nagradu za najboljeg igrača turnira. Postigao je gol protiv Finske i Austrije, a u finalu je pomogao svom timu u penal seriji savladati Poljsku.

Sin je nogometne zvijezde koja nije igrala Premiership

Jude je sin Marka Bellinghama koji je ostvario zavidnu karijeru igrajući za klubove sa Zapadnog Midlandsa – Leamington, Sutton Coldfield i Stourbridge. Postigao je preko 700 golova tokom karijere. Nije loše, uopšte nije loše!