Mečevi odluke
31

Šest najvećih utakmica koje ne smijete propustiti u završnici sezona liga petice

Piše: N. K.
Ušli smo u treću sedmicu aprila. Mnoge taj period asocira na sve bližu ljetnu sezonu, ali ljubitelji nogometa se raduju završnicama sjajnih sezona u najjačim evropskim ligama.

Preostalo je da se odigra još malo utakmica u ligama petice, borbe za bolju poziciju se zahuktavaju, a mi možemo samo sjesti i pripremiti se za još malo drame prije nego što se spuste zavjese.

Iako i dalje ima mnogo bitnih utakmica u vikendima koji slijede, neke od njih bi ipak potencijalno mogle odlučiti prvaka ili putnika u Ligu prvaka.

Zbog toga smo izdvojili šest "velikih" utakmica koje nam slijede u završnici 2018/19. sezone.

6. Borussia Dortmund - Schalke 04 (27. april)

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Ruhrski derbi spada među manje glamoruzna rivalstva, ali je i dalje vrlo važan. Posljednje dvije sezone ovi dvoboji su donijeli mnogo drame, a najzanimljiviji je bio Schalkeov epski povratak s 4:0 na 4:4 na Signal Iduna Parku.

Ovoga puta, ulozi su ponovo umanjili zbog strmoglavog pada Schalkea, koji se nevjerovatno vratio u igru pod vodstvom trenera Domenica Tedesca u sezoni 2017/18. Toliko su se Plavi srozali da se brinu o opstanku u ligi i da trenutno imaju samo šest bodova više od ekipa iz opasne zone.

Milioneri su u novembru slavili na Veltins-Areni kada je Jadon Sancho postigao kasni gol za krucijalnu 2:1 pobjedu pa žele i sada trijumfovati kako bi zadržali nadu u borbi za titulu s Bayernom.

5. AS Roma - Juventus (12. maj)

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Sve do nedavno, ovo je bio žestok duel italijanskih giganata za nadmoć u domaćem prvenstvu. Vučica je uspjela prošle sezone ostvariti dosta beznačajnu pobjedu budući da su kasnije dramatično popustili i čak prepustili Napoliju drugo mjesto u ligi.

Roma je ove sezone još slabija, a pogotovo su užasni rezultati od početka ove godine. Također, primili su 45 golova u 32 odigrane utakmice do sada, što je najviše još od katastrofalne 2013. godine. Također, vrlo su im upitne šanse za plasman u Ligu prvaka.

Peti su u Seriji A i samo bod iznad odlične Atalante pa bi još jedan kiks vjerovatno uništio sve nade za plasman u Ligu prvaka sljedeće sezone. S druge strane, Juventus bi do tada trebao proslaviti osmu uzastopnu titulu, ali sigurno je da to neće pokvariti historijsko rivalstvo ova dva kluba.

4. Atletico Madrid - Sevilla (12. maj)

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Obje ekipe nisu mogle ispuniti očekivanja koja su se kreirala nakon obećavajućeg starta sezone, a njihov duel u predzadnjoj sedmici sezone vjerovatno će odlučiti poredak prve četiri ekipe.

Sevilla je trenutno četvrta na tabeli s 52 boda iz 32 utakmice s prijetnjama od Getafea i Valencije, a predstoji im najteži raspored od svih konkurenata.

Sutra putuju u Madrid na megdan Getafeu, nakon čega slijedi putovanje u Gironu i Bilbao, a između je duel s Atleticom. Upravo je ova utakmica proizvela mnogo akcije u posljednje vrijeme, pogotovo prošle godine kada su igrali međusobno tri puta u četiri sedmice, a na tim mečevima viđeno je 14 golova.

3. Inter Milan - Juventus (27. april)

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

U ovo vrijeme sljedeće sedmice, Seria A bi trebala imati novog prvaka jer se očekuje da će Stara dama osvojiti osmi uzastopni Scudetto. Juventusu je potreban samo jedan bod iz sljedećih mečeva kako bi nastavili svoj niz. Međutim, ishod ovog meča je izuzetno bitan za Nerazzurre i njihove ambicije za Ligom prvaka.

Nakon što su se prošle godine vratili u elitu nakon petogodišnjeg posta, Inter je na dobrom putu da se ponovo kvalifikuje. Ali, gradski rival Milan, kao i Roma, vrebaju iza ćoška sa samo pet, odnosno šest bodova manje, a predstoji se igrati još šest kola.

Za domaće je loše što ovaj meč dolazi nakon što će Inter ove sedmice ugostiti Romu pa ih tako očekuju dvije velike utakmice u razmaku od samo šest dana i sve bi mogli prokockati ako ekipa Luciana Spallettija izgubi oba susreta.

Interu u korist ne ide ni loša forma u posljednje vrijeme budući da su pobijedili samo četiri od osam odigranih utakmica, ali nadu im daju Juventusovi razočaravajući nastupi posljednjih sedmica.

2. Manchester United - Chelsea (28. april)

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Velikani Premiershipa su imali velike nade u ovoj sezoni. Međutim, stvari se nisu odvijale na dobar način za oba tima.

Chelsea se u posljednjih nekoliko sedmica nakon niza groznih rezultata silovito popravio, dok su se Crveni vragovi vratili u osrednjost nakon dobrih izdanja u prvih nekoliko utakmica Olea Gunnara Solskjeara na klupi Uniteda.

Sada se obje ekipe bore za važno mjesto koje vodi u Ligu prvaka. Plavi su peti sa 66 bodova, dok su njihovi rivali samo dva boda iza.

Pritisak je veći na Unitedu nakon ispadanja od Barcelone u Ligi prvaka, dok je ekipa Maurizija Sarrija još u igri u Evropskoj ligi. Tačnije, oni su sada favoriti za osvajanje takmičenja zajedno s Arsenalom.

I dok njihovi rivali imaju još jednu opciju, United preostaje samo da se bori do posljednje kapi znoja i završe među četiri na kraju. Ishod ovog duela dat će mnoge odgovore.

1. Manchester United - Manchester City (24. april)

Duel ekipe koja se bori za prvaka protiv ekipe koja se bori da završi među četiri najbolje ekipe na tabeli. I sigurno će biti spektakularan.

Zbog toga u najbolji mogući trenutak dolazi 178. Manchesterski derbi, kojeg će s velikom pažnjom posmatrati Liverpool uz nadu da će se City poskliznuti, dok bi loš rezultat za United umanjio nade Crvenih vragova za mjesta koje vode u Ligu prvaka.

Osim velikog rivalstva ova dva kluba, ovaj susret bi mogao biti i utakmica sezone.

Građani su slavili 3:1 pobjedu u prvom meču između ovih rivala odigranom na Etihadu, ali ovaj put će biti oprezniji nakon niza teških mečeva. Unitedu nadu daje i historijski povratak ostvaren u derbiju prošle godine. U svakom slučaju, ovo je meč koji se ne propušta.