Nogomet
6

Serie A: Razigrani Mertens sa četiri gola donio Napoliju pobjedu nad Torinom

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
U 17. kolu Serije A Napoli je na svom San Paolu savladao Torino rezultatom 5:3.

Napoli je upisao treću uzastopnu pobjedu u ligi i ukupno deveti uzastopni meč bez poraza u svim takmičenjima. U posljednje dvije utakmice tim Mauricija Sarrija postigao je čak 10 golova. Na drugoj strani, ovo treći ligaški poraz u nizu za Torino.

Junak Napolitanaca ponovo je bio Mertens koji igra u životnoj formi. Belgijanac je postigao četiri gola na utakmici, a prva tri je postigao u razmaku od samo devet minuta. Pogađao je u 13., 18. (penal) i 22. minuti i tako postao prvi igrač Serije A od sezone 1994/95. koji je postigao hat-trick na dvije uzastopne ligaške utakmice. A posljednji igrač koji je postigao četiri gola u jednoj utakmici Serije A je napadač Sassuola Domenico Berardi koji je to učinio u januaru 2014. godine kada je Sassuolo savladao Milan.

Gosti su smanjili na 3:1 u 58. minuti kada je pogodio Belotti. Novi gol na utakmici i to ponovo za Napoli postigao je Chiches u 70. minuti na asistenciju Callejona. Potom je Torino još jednom smanjio, ovaj put na 4:2, a strijelac je bio Rossettini u 76. minuti.

Tu nije bio kraj golijadi. Za 5:2 pogađa Mertens koji velemajstorskim udarcem lobuje Harta. U kakvoj je formi Mertens, najbolje pokazuje podatak da je u posljednje tri ligaške utakmice postigao čak osam golova i upisao jednu asistenciju.

Konačnih 5:3 postavio je bivši igrač Rome Falque koji je pogodio iz penala u 84. minuti.

Belotti je današnjim pogotkom stigao do brojke od 12 golova u ligi čime se izjednačio na mjestu prvog strijelca lige zajedno sa Edinom Džekom i Maurom Icardijem.

Chievo je na domaćem terenu golovima Meggiorinija (9') i Pellissiera (42' penal) pobijedio Sampdoriju (2:1), a strijelac za goste bio je Schick u sudijskoj nadonkadi utakmice.

Udinese je kao domaćin slavio protiv Crotonea (2:0). Strijelac oba gola za tim iz Udina bio je Thereau (43' i 61'). Crotone je meč završio sa igračem manje pošto je u 86. minuti Cordaz dobio crveni karton.

Ubjedljiv trijumf u gostima protiv Pescare upisala je Bologna (3:0). Golove su postizali Masina (7'), Džemaili (41') i Krejci (56' penal), a domaćin je od 16. minute igrao bez Verre koji je dobio direktan crveni karton.

Tabela: