Nogomet
23

Serie A: Catania potopila Romu i osigurala Juventusu naslov

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Iako danas nije igrao svoju utakmicu 36. kola talijanskog nogometnog prvenstva Juventus je osigurao treći uzastopni "scudetto".

Naime, drugoplasirana Roma teško je poražena na gostovanju kod, do ovog kola, posljednjeplasirane Catanije sa 4-1, pa tako torinski klub samo dva kola prije kraja ima nedostižnih osam bodova prednosti ispred prvog pratitelja.

Mariano Julio Izco zabio je Romi dva gola u razmaku od osam minuta prvog poluvremena, nadu je "giallorossima" vratio Francesco Totti, ali je odbrana rimskog kluba u nastavku kapitulirala još u dva navrata a strijelci su bili Gonzalo Bergessio i Pablo Barrientos. Roma je prvi put ove sezone u Seriji A primila čak četiri gola u jednoj utakmici, dok Juventus slavi svoj 30. naslov u historiji kluba (bez oduzetih naslova zbog skandala calciopoli, op.a.).

Bh. reprezentativac Miralem Pjanić za Romu je odigrao svih 90 minuta tokom kojih je zaradio žuti karton.

Pravu su golijadu imali priliku vidjeti gledatelji na Friuliju, a domaći je Udinese savladao Livorno s 5-3 u utakmici u kojoj je neuništivi Antonio di Natale postigao dva gola za pobjednički sastav. Imao je priliku i za hat-trick, ali nije uspio realizirati jedanaesterac. Legendarnom kapitenu Udinesea bili su to 12. i 13. ovosezonski gol.

Parma i Torino upisali su važne pobjede koje su ih ostavile u lovu na peto mjesto, posljednje koje vodi u Evropsku ligu. Torino je slavio u gostima kod Chieva s 1-0, dok je Parma s 2-0 na domaćem terenu porazila Sampdoriju.

Genoa je odigrala 0-0 na domaćem terenu protiv Bologne. Večeras je na San Siru na rasporedu veliki gradski derbi između Milana i Intera.

Serie A, 36. kolo:

Catania - Roma 4-1 (Izco 26, 34, Bergessio 55, Barrientos 79 / Totti 37) Chievo - Torino 0-1 (Sardo 54-ag) Genoa - Bologna 0-0 Parma - Sampdoria 2-0 (Cassano 8, Schelotto 90) Udinese - Livorno 5-2 (Di Natale 19, 45, Agyemang-Badu 21, Pereyra 34, Silva 44 / Paulinho 13, 29, Mesbah 88) Milan - Inter (kasnije)