Idol nacije
3.6k

Sergej Barbarez je novi selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine

N. M.
Ilustracija: A.L./Klix.ba
Ilustracija: A.L./Klix.ba
Legendarni bosanskohercegovački nogometaš i bivši kapiten Zmajeva Sergej Barbarez imenovan je za novog selektora našeg nacionalnog tima, potvrđeno je za Klix.ba.
Odluku o Barbarezovom imenovanju na ovu poziciju donio je danas Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH, što je najavljeno prije nekoliko dana.

Tako je NS BiH ispunio dugogodišnju želju većine navijača reprezentacije BiH, koji su priželjkivali svog ljubimca iz igračkih dana na klupi državnog tima.

No, ono što mnoge brine jeste neiskustvo Barbareza u trenerskom i selektorskom poslu, pošto se idol nacije nije bavio nogometom otkad je okončao igračku karijeru.

Kopačke je Barbarez o klin okačio ljeta 2008. godine, do kada je bio član Bayera iz Leverkusena. Ranije je nosio dresove HSV-a, Borussije Dortmunnd, Union Berlina, Hanse Rostock i Hannovera, a ponikao je u mostarskom Veležu.

Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine nastupao je u periodu od 1998. do 2006. godine, te je u 47 nastupa postigao 17 golova.

Proteklih godina je Barbarez bio žestok kritičar Nogometnog saveza BiH, pošto je bio jako nezadovoljan radom predsjednika Vice Zeljkovića i ostatka rukovodstva.

Debi na selektorskoj klupi Zmajeva će Barbarez ubilježiti 3. juna, kada u prijateljskoj utakmici BiH gostuje Engleskoj na St. James' Parku u Newcastleu.