{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Seoski fudbal: Meč odgođen jer se igrač oženio, a gledalac mijenjao sudiju

25.10.2014. u 15:19
97
32
Seoski fudbal: Meč odgođen jer se igrač oženio, a gledalac mijenjao sudiju
97
 
Seoski fudbal je novi Facebook hit sa više od 200.000 pratilaca što svjedoči o zainteresovanosti običnog balkanskog čovjeka za klubove na samoj ivici postojanja, a koji svoju sudbinu pretvaraju u opuštenu igru bez previše pravila.
Stranica "Seoski fudbal" (SF) prati fudbal na prostorima Balkana, u principu čini ga 95 posto timova sa ovih prostora, koji se svakodnevno bore za golu egzistenciju i snalaze na sve moguće i nemoguće načine kako bi mogli da koliko toliko normalno funkcionišu.

Foto: Facebook
Foto: Facebook


"Ima nekoliko vrsta seoskih timova, poput onih amaterskih, čije se postojanje svodi na druženje, ispijanje piva poslije utakmice, bez nekih velikih sportskih motiva. Sa druge strane ima i klubova koji su nekada bili veliki (za vrijeme SFRJ) a danas su prinuđeni da se zbog loše ekonomske situacije takmiče u amaterskim rangovima. U takvim klubovima doza profesionalnosti je malo veća, ali je sam motiv igrača i pristup igri sličan kao i u klubovima najnižih rangova", rekli su momci iz SF-a za Klix.ba.

Foto: Facebook
Foto: Facebook


Cijela priča nastala je spontano, nekoliko ljubitelja fudbala pokrenulo je projekat u želji da razmjenjuje iskustva sa ljudima iz ostatka zemlje, ne sluteći da će cijela ova priča otići ovoliko daleko, odnosno da će Seoski fudbal postati hit.

Glavne karakteristike Seoskog fudbala su autentičnost, iskrena ljubav prema fudbalu i druženje sa ljudima sličnih interesovanja.

Foto: Facebook
Foto: Facebook


"Prosječna posjeta varira između 50 i 150 gledalaca, osim u slučaju nekih mečeva sa epitetom derbija kada ta brojka zna da dođe i do 1.000", objasnili su iz SF-a dodavši najzanimljiviju činjenicu – glavno pravilo u SF-u jeste da pravila nema.

"Igra se u skladu sa pravilima fudbala, ali često se zbog činjenice da je u pitanju amaterski rang takmičenja, prave razni ustupci kako bi se neki meč ipak odigrao", objašnjavaju iz SF-a nakon čega su se dosjetili najpamtljivijih dogodovština koje se jednostavno ne mogu izmisliti.

Foto: Facebook
Foto: Facebook


"Desi se da ekipa dođe sa nedovoljnim brojem igrača, da jedan član sudijske trojke ne dođe na meč, pa ga neko iz publike zamjeni, dešavalo se da meč bude odgođen jer se član jedne od ekipa ženio taj vikend", prisjetili su se iz SF-a dodajući da se njihovi doživljaju mogu zapisati u jednu cijelu zbirku.

"Dešavalo se i da je kapiten jedne seoske ekipe morao da propusti meč svog tima jer je bio kum na svadbi u susjednom selu. Međutim javili su mu da njegova ekipa gubi na poluvremenu, i on je onako svečano obučen otišao da odigra drugo poluvrijeme, kako bi spasio svoj tim poraza. Zatim desilo se da je ekipa zakasnila na gostovanje jer su guske prepriječile put njihovom klupskom vozilu. Bilo je i situacija da meč nije odigran jer se domaća ekipa uopšte nije pojavila, iako su gosti prešli 100 kilometara kako bi stigli na meč, a pola ekipe domaćih živi u neposrednoj blizini stadiona", prisjećaju se ljubitelji fudbala.

Foto: Facebook
Foto: Facebook


"Lige bez briga" su zasigurno veselija strana fudbala koji je na ovim prostorima prožet nesretnim događajima i teškom borbom za uspjeh u Evropi. Jedno je sigurno, kada dotaknete dno ostaje vam osmijeh i prava ljubav koju novac, na sreću ili nesreću, nije u stanju zamijeniti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jesu li opravdane smjene trenera FK Sarajevo i FK Željezničar?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: