Prvo kolo SP-a
1k

Senzacija u Kataru: Saudijska Arabija pobijedila Messija i Argentinu

N. K.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Saudijske Arabije pobijedili su na Lusail Iconic stadionu u prvom kolu Svjetskog prvenstva favorizovanu selekciju Argentine rezultatom 2:1 te su tako priredili jednu od najvećih senzacija u historiji Mundijala.
Argentinci su očekivano krenuli žestoko u susret u kojem su bili apsolutni favoriti, a u vodstvo su došli već u 10. minuti nakon što je Messi mirno realizovao penal. On je prethodno dosuđen nakon konsultacije VAR-a.

Nastavili su Argentinci s napadima i u nastavku meča, ali su Saudijci iznenadili Messija i družinu s postavljanjem visoke odbrane. Zbog toga su čak sedam puta "ulovili" Argentince u ofsajdu, a to je rezultiralo i sa čak tri poništena gola.

Prvo poluvrijeme je okončano rezultatom 1:0 i činilo se da sve ide svojim tokom budući da Saudijci u prvom poluvremenu nisu uputili niti jedan šut ka protivničkom golu.

A onda šok i nevjerica za Argentince. Samo tri minute igre u nastavku bilo je dovoljno Saudijcima da izjednače. Al Buraikan je sjajno proigrao Al Shehrija koji se još bolje snalazi i matira golmana za 1:1.

Nisu se Argentinci uspjeli oporaviti od prvobitnog šoka, a pet minuta nakon toga su doživjeli novi. Bio je to dug napad sjajnih Saudijaca, a na kraju je loptu dobio Al Dawsari iskosa s lijeve strane. Uputio je snažan i precizan udarac te savladao golmana za veliko slavlje Saudijaca.

Argentina je očekivano bacila sve karte u napad, ali jednostavno nisu uspijevali da probiju snažan bedem hrabrih Saudijaca. Najbliži golu bio je Messi pred sami kraj utakmice, ali je njegov udarac glavom bio isuviše blag. Na kraju su Saudijci izdržali sve napade i zasluženo ostvarili veliku pobjedu.

U drugoj utakmici grupe C sastaju se Poljska i Meksiko, a njihov meč na rasporedu je danas od 17:00 sati. U drugom kolu Argentinci će igrati s Meksikom, dok će Saudijska Arabija odmjeriti snage s Poljskom.

Rezultat i strijelci:

Argentina - Saudijska Arabija 1:2 (Messi pen. 10' - Al Shehri 48', Al Dawsari 53')

Tabela:

Standings provided by Sofascore