Meč "za pamćenje"
33

Senzacija Saudijaca je među najvećih pet grupne faze u historiji SP-a, Argentini se dešava drugi put

K. H.
Kraj utakmice između Saudijske Arabije i Argentine (Foto: EPA-EFE)
Kraj utakmice između Saudijske Arabije i Argentine (Foto: EPA-EFE)
Pobjeda Saudijske Arabije protiv Argentine u susretu prvog kola grupne faze Svjetskog prvenstva u Kataru jedna je od pet najvećih senzacija u historiji Mundijala, a donosimo vam još četiri meča koja su svjetski mediji uvrstili među najveća iznenađenja ikad.

Argentina je važila za jednog od najvećih favorita za osvajanje ovogodišnjeg izdanja Svjetskog prvenstva, no već u prvom kolu doživjeli su šokantan poraz od Saudijske Arabije i to je tema koja je trenutno jedna od najpopularnijih na društvenim mrežama.

Samim tim, ta pobjeda Saudijske Arabije uvrštena je među najveće senzacije u historiji Mundijala, a mi vam donosimo još četiri koje su izdvojili svjetski mediji.

Engelska - SAD 0:1, grupna faza 1950. godine

Prije nešto više od 70 godina, Sjedinjene Američke Države su kao tada potpuni autsajderi pobijedili Englesku i to pogotkom koji je postigao Joe Gaetjens, nakon čega je Engleska ispala u grupnoj fazi.

Dodaje se i to da je strijelac tog pogotka, spomenuti Joe Gaetjen, preminuo na Hitiju 14 godina poslije i to pod nerazjašnjenim okolnostima.

Italija - Sjeverna Koreja, grupna faza 1966. godine

U prvom nastupu na smotri najboljih svjetskih selekcija, reprezentacija Sjeverne Koreje pobijedila je Italiju i napravila rezultat "za pamćenje", čime su izbacili Italiju iz daljnjeg takmičenja.

Koreja je prošla u naredni krug i tamo su imali vodstvo od 3:0 protiv Portugala, no na kraju su izgubili rezultatom 5:3.

Argentina - Kamerun 0:1, grupna faza 1990. godine

Afrička ekipa na otvaranju turnira iznenadila je Argentinu, baš kao i Saudijska Arabija danas, a na spomenutom turniru koji se igrao u Italiji Gaučosi su branili naslov prvaka osvojen četiri godine ranije.

Ipak, izgubili su od Kameruna u prvom meču i to rezultatom 1:0, a jedini gol postigao je Francois Omam-Biyik. Na tom turniru, Kamerun je došao do četvrtfinala, gdje su ispali od Engleske, dok je Argentina unatoč porazu došla do finala i tamo doživjela poraz od Zapadne Njemačke.

Francuska - Senegal 0:1, grupna faza 2002. godine

Kao aktuelni svjetski i evropski prvaci, Francuzi su na Svjetsko prvenstvo u Japan i Južnu Koreju došli kao jedni od najvećih favorita za osvajanje, no u prvoj utakmici na turniru doživjeli su šokantan poraz od Senegala.

Briljirao je Papa Boub Diop, koji je pogodio za jednu od najvećih pobjeda u historiji selekcije Senegala.