Nakon osvojenog trofeja
0

Selektor Urugvaja: Dugoročno planiranje je ključ uspjeha

Totalsport
Oscar Tabarez
Oscar Tabarez
Nakon osvajanja rekordnog 15. naslova pobjednika južnoameričkog prvenstva Copa America, strijelac vodećeg pogotka u finalu, Luis Suarez, bio je "izvan sebe".

"Imamo veliku sreću što možemo ovaj naslov pokloniti našim ljudima u domovini. Ovo je zaista nevjerovatan osjećaj", rekao je Suarez.

"Ispunili smo svoj zadani cilj prije prvenstva koji je bio ulazak u finale. Ovo osvajanje je samo dodatan plus na to. Znali smo da će Paragvaj biti veliko iskušenje za nas, ali odlično smo otvorili utakmicu vodećim pogotkom, pred sam kraj prvog poluvremena povećali smo vodstvo nakon čega im se bilo teško vratiti", zaključio je Urugvajac.

Selektoru Urugvaja Oscaru Washingtonu Tabarezu konačno je nakon pet godina njegov naporan i studiozan rad došao na naplatu. Urugvaj nije osvojio veliki trofej još od posljednjeg osvajanja Copa Americe 1995. godine, ali naznake da se Urugvajci vraćaju na veliku scenu pod Tabarezom vidjele su se na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi kada je njegova ekipa igrala u polufinalu.

"Želim mlade igrače pripremiti za petogodišnji ciklus koji nas očekuje. To je ključ za dugoročni uspjeh, uvijek gledati dugoročni plan i držati se toga", rekao je Tabarez.

Urugvaj je ovim trofejem prestigao Argentinu po broju osvojenih naslova na Copa Americi (15-14). Iako ima "samo" 3,8 miliona stanovnika, Urugvaj je jedna od najuspješnijih nogometnih reprezentacija u historiji. Osvojili su premijerno izdanje ovog istog takmičenja kao i prvo Svjetsko prvenstvo 1930. godine. Osim naslova pobjednika prvenstva, Urugvaj je odnio trofej i za fair-play ekipu turnira.

"Zadovoljan sam naravno. Iako to nije nužno osvojiti, sretan sam jer su moji igrači bili profesionalni do krajnjih granica", tvrdi Tabarez kojeg očekuje početak južnoameričkih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2014. godine.

"Samo zato što smo osvojili Copa Americu nije garancija da ćemo se kvalificirati. Moramo potvrditi svoju kvalitetu", zaključio je urugvajski selektor.