Ranije svirao kraj
22

Selektor Tunisa ogorčen odlukama sudije: Ovo je nedopustivo, nikada nisam vidio ništa slično

K. H.
Mondher Kebaier (Foto: EPA-EFE)
Mondher Kebaier (Foto: EPA-EFE)
Selektor Tunisa Mondher Kebaier kaže da su odluke zambijskog sudije Jannyja Sikazwena u meču protiv Malija koji se igrao u sklopu Afričkog kupa nacija nedopustive i da su pojedine njegove odluke jednostavno neobjašnjive.
Sudija je prvo svirao kraj utakmice u 85. minuti budući da je njegov sat na ruci brzao pet minuta od predviđenog, a onda nakon konsultacija s VAR-om poništio je svoju odluku.

Ipak, tu nije bio kraj. Sikazwe je u 89. minuti ponovo svirao kraj utakmice, ovaj put definitivno. Očekivano su uslijedili protesti Tunižana koji su sudiju ganjali po terenu te mu objašnjavali da je na velikom semaforu 89. minut i da ima još minimalno tri do četiri minute nadoknade zbog izmjena i prekida.

Pola sata nakon isteka utakmice igrači Malija su došli na teren da se utakmica završi, no Tunižani su ostali u svlačionici i po svemu sudeći tužit će ovog sudiju zbog grešaka.

"Ovako nešto je nedopustivo. Sudija nam je oduzeo sedam, osam minuta. Njegova odluka je neobjašnjiva", kazao je selektor Tunisa Mondher Kebaier i nastavlja:

"Igrači su već bili u ledenoj kupki kada su nas pozvali da se vratimo na teren. Dugo sam trener, ali ovako nešto nikada nisam vidio. Čak se i četvrti sudija spremao podići ploču kako bi pokazao koliko će minuta nadoknade još biti, a onda se začuo zvižduk za kraj susreta."

Gol vrijedan tri boda za Mali postigao je Kone u 48. minuti iz još jednog penala.