Šta je ženski nogomet?
19

Seksistički skandal poznatog kluba iz Norveške: Crvenio sam se kada sam to vidio

K. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Norveški nogometni klub Brann našao se u centru seksističkog skandala nakon što je tokom intervjua iz klupskih prostorija javnost mogla vidjeti majicu na kojoj se nalazi poruka koja ismijava ženski nogomet.

Nogometaš ovog kluba Vegard Forren (33) odradio je videointervju s tamošnjom televizijom TV2, a u pozadini tokom intervjua visila je majica kojom se ismijavao ženski nogomet.

"Šta je ženski nogomet? To nije nogomet, a nije ni ženstven", pisalo je na majici, a to su svi gledatelji pored malih ekrana mogli vidjeti.

Izvršna direktorica kluba Vibeke Johannesen pokušala je ublažiti čitav slučaj rekavši kako je to svakako bio sramotan trenutak i da je majica veoma brzo uklonjena sa zida.

"Bio je to nevjerovatno sramotan trenutak, lice mi nikada nije bilo crvenije nego u trenutku kada sam to vidjela. Pomislila sam: 'Pa da li je ovo moguće?'. U svakom slučaju, majica je odmah skinuta sa zida", rekla je Johannesen.
Zanimljiv komentar dala je i norveška nogometašica Ingrid Ryland.

"Vjerovatno je riječ o šali, ali nije smijšeno. Nema opravdanja, takve poruke ne mogu biti na zidu jednog od najvećih klubova u Norveškoj", rekla je Ryland.

Bilo kako bilo iz Branna će ubrzo morati pronaći i neki unikatan način da se iskupe za napravljenu grešku i da u svijet pošalju neku puno bolju poruku o ženskom nogometu. To je na kraju najmanje što moraju uraditi.