Nogomet
1

Sejad Salihović najefikasniji izvođač penala u historiji Bundeslige

Klix.ba
Sejad Salihović (Foto: AFP)
Sejad Salihović (Foto: AFP)
Sejad Salihović, reprezentativac BiH i član njemačkog Hoffenheima, je najefikasniji izvođač penala u historiji Bundeslige.

Naime, popularni Sejo je od dolaska u elitni rang njemačkog nogometa izveo 25 penala, od kojih je promašio samo dva.

Sa 92 posto uspješnosti sa bijele tačke, Salihović je dobio epitet najefikasnijeg izvođača penala u skorijoj historiji Bundeslige. On je prvi među igračima koji su penale izvodili najmanje 25 puta, piše zvanična stranica njemačkog ligaškog takmičenja.

U posljednjem kolu u Bundesligi je dosuđeno osam penala, što je najviše do sada.

Salihović je svoju nogometnu karijeru počeo u omladinskim pogonima klubova Minerva 93 Berlin, Hertha 03 Zehlendorf te Hertha BSC.

Nastupao je za drugi tim Herthe iz Berlina te zabilježio tri nastupa za prvi tim Herthe, nakon čega za 250.000 eura prelazi u tada nepoznati Hoffenheim, koji je kupio njemački milijarder Dietmar Hopp.

Iz treće lige Hoffenheim je stigao u Bundesligu, a upravo gol Sejada Salihovića im je osigurao plasman iz druge u prvu njemačku ligu. Godine 2007. proglašen je za najboljeg veznog igrača 2. Bundeslige.

Prije A selekcije igrao je za U-21 reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Debi u dresu Zmajeva imao je 17. oktobra 2007. godine u kvalifikacionoj utakmici za Evropsko prvenstvo protiv reprezentacije Grčke. Svoj prvi gol u dresu reprezentacije postigao je iz slobodnog udarca 6. juna 2009. godine na prijateljskoj utakmici protiv reprezentacije Omana u Cannesu.

Porijeklom je iz Gornjeg Šepka kod Zvornika. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu zajedno sa svojom porodicom izbjegao je u Njemačku, odnosno u Berlin.