Grubi startovi
0

Šef liječničke komisije FIFA-e ljut na sudije i trenere

Totalsport
Michel D’Hooghe, predsjednik liječničke komisije Međunarodne nogometne federacije (FIFA), traži od glavnih sudija širom svijeta da doslovno provode pravila prilikom oštrih i pogibeljnih startova.

Uoči liječničkog kongresa FIFA-e 17. i 18. oktobra, D’Hooghe je pripremio DVD koji sadrži neke od najgrubljih startova na nogometnim terenima, kako bi poslao poruku svim nacionalnim savezima da pogibeljni startovi moraju biti sankcionirani crvenim kartonom.

  • Za pogibeljne startove su krivi sami nogometaši, sudije koji ih ne sankcioniraju u zadovoljavajućoj mjeri, ali i treneri. Treba preispitati i njihovu ulogu, s kakvim mislima šalju igrače na teren? Gdje se zagubila etika sporta? - glasno se zapitkuje D’Hooghe.

Axel Witsel (20), veznjak Standarda i jedan od najtalentiranijih belgijskih nogometaša, prouzročio je brutalnim i nepromišljenim startom džonom težak otvoreni prijelom obaju potkoljeničnih kosti desne boge poljskog stopera Anderlechta Marcina Wasilewskog (29) u derbiju belgijskog prvenstva igranom 30. augusta u Bruxellesu. Wasilewski je započeo proces tužbe redovnom sudu zbog pretrpljenih oštećenja.

D’Hooghe tvrdi da je broj takvih, pogibeljnih startova jako narastao zadnjih godina.

  • Sudije drže ključeve u svojim rukama. Oni su jedini koji u trenutku grubog prekršaja mogu odmah sankcionirati igrača. Ne čine to dovoljno često. Dva najgora prekršaja, start s leđa i udarac laktom, po pravilima nalažu automatski crveni karton. Nažalost, sudije često ne primjenjuju to pravilo - kaže D’Hooghe.

Dodaje da su sudije dobili instrukcije za nepravilno korištenje lakta dodijeliti crveni karton, i to nakon Svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine, na kojem su takvi startovi uzrokovali 12 ozljeda glave. Četiri godine kasnije, na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj, bila su zabilježena samo dva takva prekršaja.