Teška situacija
15

Sedmerostruki prvak Slovačke bankrotirao zbog koronavirusa

K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sedmerostruki iprvak Slovačke ekipa Žiline objavila je bankrot usljed širenja epidemije koronavirusa zbog teške situacije u kojoj se klub našao.

Iz kluba su saopćili da svi igrači mogu početi tražiti novi tim, a s radom će prestati 30. aprila, odnosno za tačno mjesec dana.

"Nogometni klub Žilina nema samo bogatu tradiciju već je i jedan od najuspješnijih klubova u novijoj historiji Slovačke. Naša dugoročna strategija je razvijanje mladih igrača do tačke kada oni mogu živjeti od nogometa. Trenutna nepredvidiva situacij nas je dovela do toga da nogomet i zabavu ostavljamo sa strane i zdravlje i borba za život onih najranjivijih mora biti prioritet. Kao što je trenutna situacija utjecala na čitavo društvo, tako je i na naš klub i naše poslovanje", objavili su, između ostalog, u klupskom saopćenju.

Dalje su naveli kako oni većinu novca zarađuju od transfera te da zbog novonastale situacije nisu u mogućnosti naplatiti kompletnu cifru od posljednjeg velikog transfera, a navodno u ljetnom prijelaznom roku neće biti moguće uraditi nijedan skuplji transfer. Na tešku situaciju najviše su utjecali igrači koji nisu pristali na smanjenje plata.

U klubu je trenutno glavni cilj pokušati spasiti svoje zaspolenike kroz pregovore o smanjenju plata, a bankrot stupa na snagu 1. aprila, ukoliko se situacija do tada na neki način ne promijeni.