Štoper Sportinga
1

Sebastian Coates, saigrač za ne poželjeti: Skrivio tri penala, dao dva autogola i dobio crveni karton

E. B.
Sebastian Coates: Katastrofalan početak sezone
Sebastian Coates: Katastrofalan početak sezone
Lisabonski gigant Sporting ovu sezonu otvorio je veoma loše. Zeleno-bijeli iz glavnog grada portugala u sezonu su krenuli katastrofalno i čak ni oni najstariji navijači ne pamte ovakav početak sezone.

Sporting je izgubio Super kup od Benfice, u prvenstvu je tek sedmi sa dvije pobjede iz šest susreta, a zabilježio je i poraz na otvaranju Evropske lige.

Kada ekipi ide loše ružno je isticati pojedinca kao glavnog krivca, ali u Sportingu s pravom svi mogu uprijeti prstom u Sebastiana Coatesa.

Urugvajski štoper, ujedno i zamjenik kapitena ekipe, u ovu sezonu je ušao katastrofalno, a u posljednje tri utakmice koje je odigrao je direktan krivac za sva tri poraza.

Sebastian Coates (desno)
Sebastian Coates (desno)

U susretu četvrtog kola portugalskog prvenstva Sporting je dočekao Rio Ave, a izgubio je rezultatom 3:2. Gosti su sva tri pogotka postigli iz penala, a sva tri je skrivio Coates.

Ne samo to, već je prilikom pravljenja trećeg penala uspio dobiti i crveni karton, te je zbog toga propustio meč protiv Boaviste u kojem je Sporting osvojio bod.

Coates je potom sredinom prošle sedmice bio "zvijezda" utakmice Evropske lige protiv PSV-a. Vlastitu mrežu je u 25. minuti u Eindhovenu zatresao Coates za vodstvo Holanđana rezultatom 2:0 od čega se portugalska ekipa nije uspjela oporaviti, te je PSV slavio rezultatom 3:2.

[TWITTER]1174749868897787905[/TWITTER]

Tačku na "i" 28-osmogodišnji Urugvajac je stavio preksinoć u šestom kolu portugalskog prvenstva. Sporting je dočekao novajliju Famalicao, poveo je u 25. minuti i činilo se kako će lošoj seriji doći kraj.

Gosti su izjednačili u 55. minuti, a u jeku Sportingovih napada u finišu meča, u 89. minuti Coates je sve uništio postigavši autogol, i to prilično atraktivan, za pobjedu gostiju rezultatom 2:1.

Dakle, u posljednje tri utakmice koje je odigrao, Coates je skrivio tri penala, postigao dva autogola i dobio crveni karton.

Možda je vrijeme da trener Sportinga Leonel Pontes razmisli o tome da ga premjesti na klupu. Ili na tribine.