Nogomet
0

Scolari stišava euforiju Portugalaca

NINA
Nogometna groznica i euforija koja od četvrtka i pobjede nad Engleskom trese Portugal ne smije previše utjecati na igrače. Upozorenje je stiglo od izbornika Scolaria koji pokušava zadržati igrače 'na zemlji'.

“Ne smijemo se zanositi da smo najbolji. Nismo najbolji, ali smo među četiri najbolja. Nakon što smo izgubili u prvoj utakmici od Grčke, bilo je teško vratiti se. Mnogi igrači su se pribojavali mogućeg ispadanja. No, skupili smo se, držali zajedno, borili i sada smo u polufinalu. Pobjeda nad Engleskom dala nam je dodatno samopouzdanje. Imamo san, no za njegovo ostvarenje moramo preskočiti još jednu prepreku”, kazao je Scolari, kojemu je Portugalski savez već ponudio novi ugovor bez obzira na daljnji razvoj situacije.

“Nemam ništa protiv da vodim Portugal i na Svjetskom prvenstvu 2006. Volim ovu zemlju. Moji sinovi je vole, ne žele otići odavde. Ako me žele, ostat ću”, kazao je Scolari.

Portugalci uoči polufinala s Nizozemskom imaju problema s ozljedama. Nuno Gomes i Jorge Andrade zbog ozljeda gležnja propustili su treninge u subotu i nedjelju. To im je mala uspomena iz dvoboja s Engleskom. Daljnji razvoj situacije mogao bi biti poznat nakon novog pregleda, zakazanog za danas. Dr. Henrique Jones, liječnik portugalske reprezentacije, nada se da će biti spremni za srijedu i polufinalni susret s Nizozemskom.

“Obojicu ćemo pokušati oporaviti na vrijeme, a stvari će biti nešto jasnije nakon pregleda”, kazao je Jones.

Osim toga u portugalskim medijima pojavile su se glasine da se Figo navodno “zakačio” sa Scolarijem jer ga je zamijenio protiv Engleske mladim Helderom Postigom koji je kasnije postigao izjednačujući pogodak, te prilikom izvođenja jedanaesteraca pokazao veliku hrabrost postigavši pogodak vrlo riskantnim potezom. No, Scolari odbacuje sve “optužbe”.

“Kada govorimo o Figu, onda govorimo o čovjeku koji će učiniti sve za svoju domovinu. Zaboravite ovaj slučaj koji može biti destabilizirajući. Figo je nacionalni heroj. Zar samo to što je sjeo sa svojim prijateljima u auto i otišao nakon utakmice ne odgovarajući na vaša pitanja znači da je loše raspoložen zbog izmjene!? Ja sam učinio ono što je bilo neophodno kako bi ekipa igrala bolje. Figo je moj najveći idol. Imam priliku raditi s njima i divim mu se i kao igraču i kao čovjeku”, kazao je Scolari.

Strijelci u dosadašnjem dijelu EP-a

4 - Wayne Rooney (Eng), Ruud van Nistelrooy (Niz)

3 - Zinedine Zidane (Fra), Henrik Larsson (Šve), Jon Dahl Tomasson (Dan), Milan Baroš (Češ), Frank Lampard (Eng)

2 - Zlatan Ibrahimović (Šve), Thierry Henry (Fra), Antonio Cassano (Ita), Marek Heinz (Češ), Rui Costa (Por), Angelos Haristeas (Grč)

1 - Giorgos Karagounis (Grč), Angelos Basinas (Grč), Cristiano Ronaldo (Por), Juan Carlos Valeron (Špa), Fredrik Ljungberg (Šve), Marcus Allback (Šve), Maris Verpakovskis (Lat), Torsten Frings (Njem), Fernando Morientes (Špa), Maniche (Por), Steven Gerrard (Eng), Dado Pršo (Hrv), David Trezeguet (Fra), Milan Rapajić (Hrv), Jesper Gronkjaer (Dan), Wilfred Bouma (Niz), Jan Koller (Češ), Vladimir Šmicer (Češ), Nuno Gomes (Por), Dmitrij Kiričenko (Rus), Dmitrij Bulikin (Rus), Zisis Vryzas (Grč), Nikov Kovač (Hrv), Igor Tudor (Hrv), Paul Scholes (Eng), Johann Vonlanthen (Švi), Mattias Jonson (Šve), Martin Petrov (Bug), Simone Perrotta (Ita), Roy Makaay (Niz), Michael Ballack (Njem), Michael Owen (Eng), Helder Postiga (Por).

Autogol: Igor Tudor (Hrv).