Nogomet
0

Scolari: Ronaldinho sada mora opravdati poziv

Totalsport
Luis Felipe Scolari i Ronaldinho
Luis Felipe Scolari i Ronaldinho
Luis Felipe Scolari, koji je krajem prošle godine po drugi puta postao selektor nogometne reprezentacije Brazila, prokomentirao je uvrštenje Ronaldinha na spisak za prijateljsku utakmicu protiv Engleske na Wembleyju u srijedu.

Zadnju utakmicu za brazilsku reprezentaciju je 32-godišnji Ronaldinho odigrao u februaru 2012. godine, u pobjedi nad Bosnom i Hercegovinom 2-1. Nogometaš Atletico Mineira, kojeg je FIFA dvaput proglasila za najboljeg na svijetu, 2004. i 2005. godine, zadnjih godina je bio tek povremeni reprezentativac svije zemlje s obzirom na evidentnu silaznu putanju u karijeri, ponajviše zbog razuzdanog načina života.

Bivši selektor Mano Menezes nije ga zvao u kadar nakon spomenutog susreta u februaru prošle godine protiv BiH. Menezes je u studenom prošle godine dobio otkaz. Naslijedio ga je Scolari, koji je 2002. godine vodio Brazilce do njihovog petog i posljednjeg naslova prvaka svijeta, s Ronaldinhom u sastavu.

"Nije bitno što Ronaldinho ima 32 godine. Odigrao je spektakularno prvenstvo u Atletico Mineiru, u kojem je bio lider ekipe. On ima kvalitete vođe i dovoljno je dobar da može igrati na visokom nivou još nekoliko godina. Na njemu je da mi pokaže može li se brzo integrirati u reprezentaciju, te jesam li bio u pravu ili u krivu kada sam mu poslao poziv", izjavio je Scolari, kojem će susret protiv Engleske biti prvi na klupi Brazila u drugom mandatu.

Ronaldinho, pak, kaže da se uvijek nadao još jednoj šansi u reprezentaciji.

"To je bilo u mojim planovima i sretan sam da sam se vratio. Na sebe gledam samo kao na jednog od reprezentativca koji ima puno iskustva. Nakon svega što sam prošao u karijeri, nadam se da mogu pomoći mlađim igračima u selekciji", izjavio je Ronaldinho.