Nogomet
6

Schweinsteiger nova Mourinhova žrtva: Portugalac ne gleda ni ime ni veličinu, samo rezultat

Piše: O. T.
Bastian Schweinsteiger (Foto: EPA)
Bastian Schweinsteiger (Foto: EPA)
Bastian Schweinsteiger (32) nova je žrtva Josea Mourinha, trenera Manchester Uniteda, koji je prošle sedmice odstranio njemačkog veznjaka iz prvog tima i poslao ga da trenira sa timom mlađim od 23 godine. Za razliku od Schweinsteigera, Juan Mata (28) najvjerovatnije neće napuštati klub iako se špekulisalo i o tome, dok će Adnan Januzaj (21) ići na posudbu.

Odluku zašto je Schweinsteigera odstranio iz prvog tima Mourinho je obrazložio time da trener odlučuje ko će igrati, a ko ne.

"Trener odlučuje ko će ići u tim i bira određeni broj igrača koji će igrati u sezoni. To je to. Ja već 15 godina biram 20 igrača plus tri golmana. Ipak, pošto ćemo ove sezone igrati mnogo utakmica i igrat ćemo četvrtkom, izabrao sam 23 igrača plus tri golmana. To je i dalje puno. Morao sam donijeti odluke", kazao je Mourinho na pitanje o njemačkom veznjaku koji je prošle godine na ljeto stigao u United.

Prema pisanju Sky Sportsa nekoliko njemačkih klubova, ali i klubova iz drugih zemalja, interesuje se za Schweinsteigera koji navodno neće tražiti visoku platu.

Schweinsteiger je samo jedan u nizu onih igrača kojima je Mourinho po dolasku u novi klub pokazao izlazna vrata.

Počeo u Portu sa Andradeom

Kada je tokom sezone 2001/02. stigao u Portu, već je prvog ljeta prodao perspektivnog štopera Jorgea Andradea u Deportivo La Courunu za 10 miliona eura, a kao glavni razlog bili su finansijski razlozi. Mourinho je uz Andradea pustio i Carlosa Paredesa u Regginu te Huga Ibarru u Boca Juniorse.

Po dolasku u Chelsea na ljeto 2004. godine Mourinho je odlučio odreći se usluga Juana Sebastiana Verona koji je samo godinu dana ranije stigao za 21,5 miliona eura. Veron je posuđen Interu, a kasnije prodan u Estudiantes.

Isto je učinio i sa drugim Argentincem Hernanom Crespom. Navodno je ovaj napadač stigao kasno na prvi trening iako mu je Mourinho jasno dao do znanja da će biti prvi napadač. Uslijedila je brza posudba u Milan u sezoni 2004/05. Potom se Crespo vratio i odradio jednu sezonu (2005/06.), a onda je posuđen Interu gdje na kraju i otišao kao slobodan igrač.

Otišli i Desailly, Hasselbaink, Crespo; Gronkjaera ni kultni gol nije spasio

Jedan od miljenika Plavaca Jimmy Floyd Hasselbaink također je napustio klub, jer Mourinho ga nije vidio u svojim planovima. Holanđanin je otišao kao slobodan igrač.

Nakon sporazumnog raskida ugovora, Plavce je na ljeto 2004. godine napustio i Desailly koji je tada bio kapiten kluba. Legendarni francuski štoper napustio je Chelsea iako je imao još godinu dana ugovora.

Hernan Crespo (Foto: EPA)
Hernan Crespo (Foto: EPA)

Navedenim igračima, također su se pridružili i Boudewijn Zenden, Mario Melchiot te Jesper Gronkjaer, čovjek koji spada u posebno mjesto historije Chelseaja jer je u posljednjem kolu sezone 2002/03. golom protiv Liverpoola odveo Plavce u Ligu prvaka. Nakon toga je Roman Abramovič kupio klub. Mourinhu to nije stvaralo problem da mu poruči da ne računa na njega.

Naredno mjesto gdje je Mourinho pravio remont bio je Inter gdje je nakon godinu dana borakva u klubu, u aprilu 2009. godine odlučio raskinuti ugovor sa Brazilcem Adrianom koji je imao problema sa disciplinom.

Ciao Adriano, adio i za Raula

Čudno je bilo kako je Mourinho odlučio odreći se usluga Ricarda Quaresme kojeg je doveo na ljeto 2008. godine u Inter za 24,6 miliona eura da bi samo šest mjeseci kasnije odlučio poslati ga na posudbu u Chelsea. Quaresma se vratio na ljeto 2009. godine, ali je narednu sezonu odigrao samo 428 minuta za Inter. U toj sezoni inter je osvojio titulu Lige prvaka.

U žrtvu se pretvorila i legenda Intera Alvaro Recoba. Istina, slavni Urugvajac je i sezonu prije dolaska Mourinha posuđen Torinu, a onda je pušten kao slobdan igrač grčkom Panionisu.

Raul (Foto: EPA)
Raul (Foto: EPA)

Na ljeto 2008. godine Mourinho je pustio i Santiaga Solarija da besplatno ode u San Lorenzo nakon isteka ugovora.

Najbolnije promjene tek su trebale doći. Mourinho je po dolasku u Real Madrid pustio veliku legendu Raula da napusti klub, a isto je učinio i Guti. Raul je otišao u Schalke, a Guti u Bešiktaš. Klub su napustili i Rafael Van der Vaar, Royston Drenthe i Christoph Metzelder.

Ashley Cole, Petr Cech i Frank Lampard

I sve je ovo "kamilica" u odnosu šta se desilo po Mourinhovom dolasku u Chelsea. Dovoljno je samo ispisati listu igrača koji su odmah od ljeta 2013. do kraja ljeta 2014. godine napustili klub, a to su: Juan Mata, Kevin de Bruyne, Romelu Lukaku, Victor Moses (dvije posudbe, on je i dalje član Plavaca), Michael Essien, Florent Malouda, Jeffrey Bruma, Fernando Torres, Samuel Eto'o, Demba Ba te legende Petr Cech, Ashley Cole i Frank Lampard.

Frank Lampard, Ashley Cole i Fernando Torres (Foto: EPA)
Frank Lampard, Ashley Cole i Fernando Torres (Foto: EPA)

U konkurenciji Paula Pogbe, Marouane Fellainija, Andera Herrere, Morgana Schniderlina i Michaela Carricka, Portugalac ne nalazi mjesto za 32-godišnjeg Nijemca koji je u karijeru osvajao Bundesligu, Ligu prvaka i Svjetsko prvenstvo. Stoga, ne čudi kako se Mourinho ponio prema Schwinsteigeru, jer pri sklapanju tima Jose gleda samo jedno - ko može donijeti najbolji rezultat? I zna pobrisati emocije kada donosi konačnu odluku.