Kvalifikacije za SP
0

Schurrle donio pobjedu Njemačkoj u Azerbejdžanu, Engleska sigurna protiv Litvanije

Piše: N. K.
Foto: EPA
Foto: EPA
Reprezentacija Njemačke savladala je u gostima u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine selekciju Azerbejdžana s uvjerljivih 4:1.

Gosti su od samog početka krenuli ofanzivno, a do prvog gola čekalo se do 19. minute. Hector pokazuje odličan pregled igre poslavši loptu koju sjajno prima Schurrle te je mirno zakucava u gol iz blizine.

Ipak, Azerbejdžan je izjednačio u 31. minuti. Nazarov je sjajno utrčao na centaršut i zakucao loptu u donji desni ugao. Golman Njemačke Leno ostao je ukopan na mjestu.

Samo šest minuta kasnije Muller je primio sjajan pas koji ga je izbacio u situaciju jedan na jedan s golmanom. Mirno je poslao loptu u mrežu pored golmana za novo vodstvo Njemačke. Asistent je bio Schurrle.

U posljednjoj minuti prvog poluvremena Kimmich je poslao odličan centaršut u šesnaesterac. Gomez je ispratio loptu i izbliza uputio udarac glavom koji završava u mreži golmana Azerbejdžana Agayeva.

I u drugom poluvremenu Njemačka je bila bolja ekipa na terenu pa su stigli postići još jedan pogodak. Sjajno je glavnu ulogu u akciji odigrao Hector. Danas odlični Schurrle završio je akciju dobrim šutem pod prečku i postavio konačnih 4:1 za Njemačku.

Engleska je na Wembleyu s uvjerljivih 2:0 savladala Litvaniju. Dominaciju domaćih u prvom poluvremenu krunisao je Defoe u 22. minuti kada se izborio za prostor u šesnaestercu i primio pas koji je poslao Sterling te postigao gol pod prečku.

I u nastavku Englezi su dominirali pored loše Litvanije. Sredinom drugog poluvremena Vardy je primio precizan pas u šesnaestercu koji je poslao Lallana. Savladao je golmana preciznim šutem i postavio konačan rezultat utakmice.

Češka je pregazila San Marino u gostima s rezultatom 6:0. Samo 26 minuta bilo je potrebno gostima da postignu čak četiri gola. Strijelci su bili dva puta Barak te po jednom Darida i Gebre Selassie.

Do odlaska na odmor pogodio je i Krmencik. I u nastavku su Česi dominirali što su krunisali još jednim golom. Ponovo je strijelac bio Darida, ovaj put s penala, koji je tako postavio konačni rezultat susreta.

Armenija je tek u drugom poluvremenu slomila otpor Kazahstana i na kraju stigla do uvjerljive pobjede od 2:0. U prvom poluvremenu domaći su konstantno napadali stvorivši nekoliko izglednih prilika, ali nisu uspjeli doći do gola.

Ipak, u 73. minuti Mkhitaryan dovodi domaće u vodstvo, a samo dvije minute kasnije Izbiliz na asistenciju Hovhannisyana udvostručuje prednost i riješava pitanje pobjednika ovog meča.