Nogomet
0

Schmeichel: Zar je Ferguson izdao knjigu?

Totalsport
Peter Schmeichel
Peter Schmeichel
I dok se britanski mediji iz dana u dan bave autobiografijom koju je nedavno objavio legendarni škotski nogometni trener Alex Ferguson, gotovo nestvarno zvuči kako jedan od važnih igrača koje je Sir Alex vodio u Manchester Unitedu, danski golman Peter Schmeichel, nije imao pojma za tu knjigu.

Na pitanje je li pročitao išta iz autobiografije Alexa Fergusona i kakve su mu reakcije, odgovorio je: "Znate šta, nisam ni znao da je izdao knjigu! O toj knjizi apsolutno nemam pojma, osim jednog ili dva odlomka koje sam vidio u medijima. Ali, ne mogu vam ništa o tome komentirati, to bi bilo iz treće, četvrte ili pete ruke. Nije pošteno da komentiram nešto što nisam pročitao iz njegovih vlastitih riječi. Vidim da je ta knjiga podigla dosta prašine".

U knjizi se, između ostalog, Ferguson bavio poteškoćama koje je imao kako bi pronašao vašeg nasljednika, nakon što ste napustili tim 1999. godine. Je li vam barem djelimično žao što niste duže ostali na Old Traffordu?

"Ne, zapravo nije. Imao sam svoje razloge za koje čak i danas mislim da su bili valjani. Znate, između klupskih sezona sam uvijek imao ili evropsko ili svjetsko prvenstvo, ili sam bio povrijeđen i morao na operacije. Nikada nisam imao dovoljno vremena da bih se oporavio od jedne sezone za sljedeću. Kad sam se vratio sa Svjetskog prvenstva 1998. godine, praktično već idući dan sam morao na trening jer je United krajem jula igrao kvalifikacije za Ligu prvaka protiv Lodza. Meni je postalo preteško uopće se i prisjetiti da me opet čeka 10 mjeseci sezone sa dvije utakmice sedmično. Sam sebi sam rekao: Ako ovako nastavim, neću trajati duže od još jedne ili dvije sezone, a želio sam imati dužu karijeru od toga. Ubrzo nakon mog odlaska iz Manchester Uniteda su ekipe počele odmarati svoje igrače. U mojoj zadnjoj sezoni su uvijek igrali istih 11, možda bi se dogodila tek jedna ili dvije promjene. Da sam ostao duže u Manchester Unitedu, možda bih se osjećao zaštićeniji kasnije, ali nisam siguran ni da bi mi se to sviđalo. Gledajući unazad, ne mislim da sam donio pogrešnu odluku".

Peter Schmeichel branio je u Manchester Unitedu od 1991. do 1999. godine. Karijeru je okončao u sezoni 2002/03 u Manchester Cityju. Zanimljivo je da nikada nije izgubio gradski derbi, niti tokom dugog staža u Crvenim vragovima, ni u toj jednoj sezoni u Cityju.