O finalu Mundijala
193

Schmeichel: Sudija je upropastio utakmicu, Hrvatska nas je sve inspirisala

Klix.ba
Legendarni danski golman Peter Shcmeichel smatra da je glavni sudija finalnog meča Svjetskog prvenstva Nestor Pitana upropastio meč time što je donosio odluke na štetu reprezentacije Hrvatske koja je izgubila od Francuske rezultatom 4:2.

Francuska je nakon prvih 45 minuta golom Griezmanna iz penala i autogolom Mandžukića vodila rezultatom 2:1, a gol za Hrvatsku postigao je Perišić. U drugom dijelu Pogba i Mbappe su pogađali za nove šampione, dok je gol za Vatrene postigao Mandžukić.

Schmeichel je razočaran kako je Pitana dijelio pravdu, a najviše je razočaran odlukom da dosudi penala za Francusku u prvom poluvremenu kada je procijenjeno da je Perišić neopravdano igrao rukom u kaznenom prostoru.

"Koristio je VAR za odluku o penalu, a ja mislim da to nije bio penal. Stoga, mislim da je utakmica totalno upropaštena. Toliko puta je gledao onu situaciju, što je dokaz da je sumnjao. On, dakle, nije bio siguran da je penal, ali ga je dosudio. To je trenutak koji je odlučio meč. To je za mene luda odluka. Ako je to penal, onda bismo imali 20 penala u svakoj utakmici", rekao je Schmeichel za Russia Today.

No, nije to jedina odluka za koju Danac smatra da je pogrešna. Schmeichel je uvjeren da je i prvi gol za Francusku neregularan, jer je neopravdano dosuđen prekšraj za Francuze. Kazao je da je jedna reprezentacija zaslužila penal, a to je Hrvatska.

"On je također dosudio i faul koji nije bio faul, a onda je Hrvatska nesretno primila gol nakon toga", govori Danac te dodaje: "Trebao je dosuditi penal nad Mandžukićem".

Schmeichel je istakao da je Hrvatska osvojila srca ljudi i da je inspirisala cijeli svijet.

"Hrvatska je dobila nagradu od ljudi. Oni su inspirisali sve nas i pokazali da možete kopati duboko i napraviti rezultate", poručio je nekadašnji golman Manchester Uniteda.