Bolji od aktuelnog prvaka
0

Schalkeu Njemački superkup

Totalsport
Nogometaši Schalkea osvojili su Njemački superkup nakon što su na svojoj Veltins-Areni pobijedili aktuelnog prvaka Borussiju Dortmund boljim izvođenjem jedanaesteraca (4-3). Osnovnih 90 minuta utakmice završilo je rezultatom 0-0.

Iako je igrala pred navijačima svoga najvećeg rivala, Borussia je bila bolja ekipa tokom većeg dijela utakmice. Nogometaši Jürgena Kloppa stvarali su prilike i dolazili pred golmana domaćih, ali nisu uspijevali pospremiti loptu u mrežu.

Kod izvođenja penala za aktuelnog pobjednika DFB-Pokala su precizni bili Holtby, Edu, Höwedes i Jurado, a za Borussiju Gündogan, Hummels i Leitner. Großkreutz je, međutim, u trećoj seriji promašio i tako na posljednjeg izvođača, hrvatskog reprezentativca Perišića, svalio ogroman teret. Morao je pogoditi kako bi zadržao svoju ekipu u igri, ali njegov je udarac Ralf Fährmann uspio odbraniti što je označilo i početak slavlja u Gelsenkirchenu.

Junakom Schalkea se tako s dva odbranjena udarca s bijele tačke pokazao čovjek koji je na golu naslijedio Manuela Neuera.

Njemački superkup:

Schalke – Borussia Dortmund 0-0, 4-3 nakon jedanaesteraca