Nužne promjene
6

Scene iz Londona zgrozile svijet: Došlo vrijeme za uvođenje privremenih izmjena u nogometu

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Klinika Headway u engleskom Devonu, specijalizirana za komplikacije iz područja mozga i moždanih aktivnosti, pozvala je nogometne čelnike da uvedu privremene izmjene zbog provjere potresa mozga.

Poziv je došao nakon scena sa sinoćnje polufinalne utakmici Lige prvaka između Ajaxa i Tottenhama, kada je belgijski defanzivac Jan Vertonghen pokušao zaigrati s ozbiljnom povredom glave.

Na udaru brojnih kritičara našli su se Tottenhamovi liječnici jer su dozvolili belgijskom nogometašu povratak u igru.

Podsjetimo, Vertonghen se sudario sa saigračem Tobyjem Alderweireldom, lice mu je bilo zakrvavljeno, a liječnici su zaključila da može nastaviti igrati.

Ubrzo se nesretni nogometaš povukao sa strane, a kamere su zabilježile potresne scene kako Vertonghen tetura i svako malo klone te je bilo vidno da ne može niti hodati bez pomoći.

"Došlo je vrijeme da se uvedu privremene zamjene kako bi se liječnicima omogućilo dovoljno vremena za procjenu da je li kod povrijeđenih igrača došlo do potresa mozga. Potres je teško dijagnostikovati, simptomi mogu biti skriveni i zahtijevaju od pojedinca da iskreno odgovori kako se osjeća. Procjena od oko tri do pet minuta, kao što je to bio slučaj s Vertonghenom, ne dopušta liječnicima da napravi pouzdanu dijagnozu", rekao je Luke Griggs, glasnogovornik Headwaya.