Žali zbog sankcija
396

Savićević: Ne branim Rusiju ni Putina, ali Jugoslavija je isto doživjela 1992. godine

K. H.
Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Proslavljeni nogometaš i aktuelni predsjednik Nogometnog saveza Crne Gore Dejan Savićević kaže da ne podržava sankcije ruskim sportašima usljed invazije ove države na Ukrajinu, a današnje vrijeme uporedio je s dešavanjima iz 1992. godine u bivšoj državi Jugoslaviji.

On smatra kako u ovoj situaciji najviše trpe ruski sportisti, koji ništa nisu krivi, a prisjetio se i sanckije za nogometnu reprezentaciju Jugoslavije, kojoj je 1992. godine oduzeto pravo na učešće na Evropskom prvenstvu.

Tada je umjesto Jugoslavije na šampionat otišla Danska, a kasnije su upravo Danci postali prvaci Starog kontinenta.

"Sportisti nisu krivi. Jugoslavija je isto doživjela 1992. godine", rekao je Savićević za medije u Italiji.

Dodao je da ne brani Rusiju i odluku Vladimira Putina da vojno napadne Ukrajinu.

"Ne branim Putina, ali sam na svojoj koži doživio isključenje zbog političkog izbora. Igranje utakmica je uvijek poruka mira. Ruski nogometaši nemaju veze s Putinovom odlukom, kao što nismo ni mi s ratom u Jugoslaviji prije 30 godina. Vidim obnavljanje iste situacije koju su postepeno od 1992. godine doživljavali mladi ljudi koje ste dobro poznavali u Italiji: Mihajlović, Jugović, Mirković, Kovačević, Mijatović, Savo Milošević. Pored mene. Kao nogometaš izgubio sam tri velika takmičenja, Evropsko 1992. i 1996. godine, kao i Svjetsko prvenstvo 1994. Bez razloga, osim zbog politike, koja nema veze sa sportom", poručio je Savićević.

Savićević je ponikao u podgoričkoj Budućnosti, a zatim je 1988. godine prešao u Crvenu zvezdu, iz koje je 1992. godine otišao u Milan. Potom se kratko vratio u Zvezdu 1999. godine, a karijeru je završio u bečkom Rapidu 2001. godine.