Zasjedala Apelaciona
5

Savez ublažio kaznu Ismiru Mirviću, Sarajevu definitivno oduzeti bodovi i nakon žalbe

D. P.
Mirvićeva kazna je prebačena u uslovnu (Foto: T. S./Klix.ba)
Mirvićeva kazna je prebačena u uslovnu (Foto: T. S./Klix.ba)
Apelaciona komisija Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine raspravljala je o žalbi FK Sarajevo i djelomično ublažila odluke Disciplinske komisije.

Sarajevo je u roku uložilo žalbu na odluku Disciplinske komisije Nogometnog saveza BiH nakon nemilih scena u utakmici Kupa BiH protiv Borca (službeno registrovana rezultatom 0:3).

Tim s Koševa suočio se s oduzimanjem tri boda zbog napuštanja utakmice prije posljednjeg sudijskog zvižduka Matee Muse, a uslijedila je i kazna od 22.000 KM uz brojne sankcije za funkcionere Bordo kluba.

Odmah su na Koševu uložili žalbu, a tim povodom zasjedala je Apelaciona komisija Nogometnog saveza BiH i donijela odluku da se klubu definitivno oduzmu tri boda.

Međutim, promijenjena je kazna za Ismira Mirvića, predsjednika FK Sarajevo. Umjesto isključenja iz nogometa na godinu dana, kazna je ublažena na šest mjeseci i postala je uslovna, što znači da će prvi čovjek kluba moći da upravlja klubom u narednom periodu, a prvi čovjek FK Sarajevo će u kasu Saveza morati uplatiti 1.000 KM.

Kazne za trenera Simona Rožmana i sportskog direktora Senijada Ibričića ostaju kakve su bile i prije žalbe.

Podsjetimo, prvobitno je Disciplinska komisija izrekla brojne suspenzije za funkcionere kluba.

Predsjednik Sarajeva Ismir Mirvić je dobio zabranu vršenja funkcija u nogometu u trajanju od jedne godine i novčanom kaznom od 2.000 KM, sportski direktor Senijad Ibričić zabranu vršenja funkcija u nogometu u trajanju od sedam mjeseci i novčanom kaznom od 3.000 KM, a šef stručnog štaba Simon Rožman je kažnjen uslovnom suspenzijom od tri mjeseca, te novčanom kaznom od 2.000 KM.

Postavlja se pitanje ukoliko Bordo klub ode na CAS (Sud za sportsku arbitražu) i dobije spor, a zbog ova tri boda se ne kvalifikuje u Evropu, da li će Savez morati nadoknaditi cjelokupnu štetu klubu sa stadiona "Asim Ferhatović Hase".