Calciopoli 2
0

Savez traži istragu protiv šest klubova Serie A

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Nakon otkrića o umiješanosti novog kontigenta italijanskih klubova u aferu "Calciopoli" iz sezone 2005/2006, Italijanski je nogometni savez (FIGC) službeno objavio pokretanje nove istrage.

Novouključeni klubovi u skandal jesu Inter, Palermo, Roma, Bologna, Cagliari i Udinese, za što navodno postoje audiodokazi.

"U vezi s procesom koji se vodi na Napuljskom sudu, iz državnog tužilaštva vjerovatno će neko vrijeme pričekati s pokretanjem istrage, no FIGC ju je zatražio", prioćili su iz saveza.

Istragu je inicirao advokatski tim Luciana Moggija, bivšeg Juventusovog glavnog operativca, koji je, kao i njegov klub, jedini ozbiljno stradao u istrazi iz 2006. godine, kada se ispostavilo da je vlastitim utjecajem i kontaktima "delegirao" Juventusu sklone sudije za utakmice torinskog kluba.

Zaradio je suspenziju iz nogometa u trajanju od pet godina, dok su Juventusu oduzeti naslovi iz 2005. i 2006. godine, te je klub izbačen iz prve u drugu ligu.

Reggina, Fiorentina, Milan i Lazio tada su kažnjeni samo ukorima.

Nedavno su se, međutim, u javnosti pojavili novi audiozapisi, konkretno njih 75, po kojima ispada da su iste usluge poput Moggija od tadašnjeg čelnika sudijske organizacije Pierluigija Pairetta tražili i mnogi drugi italijanski čelnici. U ime Intera to je, navodno, tražio tadašnji predsjednik kluba Giacinto Facchetti, koji je preminuo ujesen 2006. godine.