Za žrtve u Londonu
62

Savez Saudijske Arabije se izvinio nakon što igrači nisu ispoštovali minutu šutnje

Klix.ba
Zvaničnici Nogometnog saveza Saudijske Arabije su se javno izvinili nakon što njihov državni tim nije ispoštovao minutu šutnje u čast žrtava terorističkog napada na Londonskom mostu.

Reprezentativci Australije su se poredali i zagrlili na centru terena te su minutom šutnje odali počast žrtvama, no, njihovi protivnici u kvalifikacijskoj utakmici za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, reprezentativci Saudijske Arabije, to nisu učinili, nego su se rasporedili po terenu.

Jedan australski ministar je ovaj čin nazvao sramotnim, a zvaničnici su unaprijed obaviješteni da minuta šutnje nije dio tradicije u saudijskoj kulturi.

Ipak, Nogometni savez Saudijske Arabije je danas uputio javno izvinjenje.

"Igrači nisu namjeravali pokazati nepoštovanje uspomena na žrtve ili uznemiriti njihove porodice, prijatelje ili bilo koga drugog. Naš Savez osuđuje svaki čin terorizma i ekstremizma te upućuje iskreno saučešće porodicama svih žrtava, vladi i narodu Velike Britanije", navodi se u saopćenju,

Minutu šutnje je predložio Nogometni savez Australije, koji je obaviješten da će igrači Saudijske Arabije ispoštovati običaj zauzimanjem svojih pozicija na terenu.

Australski zvaničnici su kritikovali ovaj potez.

"Ne radi se o kulturi, nego o nepoštovanju, ovo je sramotno".

U napadu u Londonu su poginule dvije osobe iz Australije.